SEGRE

MEDI AMBIENT INVESTIGACIÓ

Descobreixen una colònia de muricecs en perill d'extinció a Seròs

S’han marcat quatre femelles amb emissors per trobar altres colònies de cria

Un exemplar de muricec de l’espècie ‘Myotis capaccinii’.

Un exemplar de muricec de l’espècie ‘Myotis capaccinii’.ENDESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) han descobert una nova colònia de muricecs de peus grossos (Myotis capaccinii), única espècie d’aquest mamífer que es troba en perill d’extinció a Espanya, concretament en una mina de carbó ubicada a Seròs que està tancada des de fa anys.

Aquesta troballa s’ha produït quan un grup d’investigadors buscava refugis potencials d’espècies de muricecs cavernícoles a la zona del Segrià en el marc del projecte Endesabats (vegeu el desglossament). Es tracta d’una extensa colònia d’un miler d’individus formada per uns cinc-cents muricecs de peus grossos, uns quatre-cents de cova (Miniopterus schreibersii), uns cent muricecs de doble serrell (Myotis escalerai) i vint-i-cinc de musell agut (Myotis blythii).

Al tractar-se d’una espècie cavernícola, que només pot conviure en coves o mines, la protecció del nou refugi és clau per garantir la supervivència d’aquesta colònia. En aquest sentit, s’han marcat amb emissors quatre femelles de Myotis capaccinii per estudiar les zones de caça i trobar altres colònies de cria als rius Ebre i Segre.

Es determina que utilitzen una distància mínima de dos o tres quilòmetres per caçar, però es creu que podria ser superior.

Aquesta colònia representa entre el 12 i el 18 per cent de la població catalana de muricecs de peus grossos, per la qual cosa la troballa s’ha catalogat com a important, ja que l’espècie consta com en perill d’extinció al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades.

Tècnics del CTFC s’encarreguen de visitar instal·lacions d’Endesa en les quals s’ha constatat alguna vegada la presència de muricecs amb l’objectiu de recopilar informació i contribuir a la conservació d’aquestes espècies amenaçades.

Projecte per conservar espècies amenaçades

Aquesta troballa s’ha produït en el marc del projecte Endesabats, impulsat per Endesa el 2013 per investigar l’ús que fan els muricecs cavernícoles de les instal·lacions hidroelèctriques de la companyia.

tracking