SEGRE

TRIBUNALS ROBATORIS

Condemnen la Generalitat a pagar per furts de tres menors tutelats

En tres sentències, l’Audiència de Lleida l’obliga a afrontar amb els joves prop de 5.000 euros || Un dels quals, per assalts continuats en habitatges

Vista de l’entrada principal de l’Audiència de Lleida.

Vista de l’entrada principal de l’Audiència de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha dictat recentment tres sentències en les quals condemna la Generalitat a pagar juntament amb menors tutelats els danys causats per robatoris violents i assalts en habitatges. En conjunt, la direcció general d’atenció a la infància i l’adolescència (DGAIA) ha d’assumir part de prop de 5.000 euros al considerar que era responsable d’aquests joves en el moment en què van cometre els fets delictius.

A la primera sentència, l’Audiència confirma la pena imposada pel Jutjat de Menors que sentencia un menor a complir un any i deu mesos de llibertat vigilada per un delicte continuat de robatori amb força en casa habitada. Fets pels quals haurà de sufragar, amb la Generalitat, gairebé 4.000 euros al perjudicat pel robatori. El Govern va recórrer la sentència al considerar que el menor ja no estava a càrrec seu en el moment de cometre els fets, ja que, al·legava, va tancar l’expedient de desemparament que havia obert al desaparèixer l’adolescent del centre en què es trobava. Tanmateix, el tribunal assenyala que el menor ja havia comès diversos incidents per la qual cosa, afirma, “la problemàtica no havia estat abordada convenientment per l’administració”, a més d’advertir una “falta de prevenció i cautela per impedir l’esdeveniment danyós”. En la mateixa línia es pronuncia l’Audiència en una altra sentència que condemna un altre menor a un any de llibertat vigilada per un robatori amb força valorat en prop de 400 euros. En aquest cas, la Generalitat també havia tancat l’expedient de protecció després que el menor s’escapés d’un centre. També assenyala que no ha pres les mesures necessàries per tractar el jove pel seu trastorn de conducta i el consum d’alcohol i drogues. Per la seua banda, l’Audiència el condemna en un tercer cas, en el qual imposa un any i mig d’internament a un altre menor per un robatori violent i un delicte de lesions, per la qual cosa ha d’afrontar una indemnització de més de 660 euros.

El tribunal alerta de les actuacions d’un grup d’adolescents

En una de les sentències, l’Audiència alerta que s’ha detectat l’existència d’un grup de menors consumidors de drogues i alcohol que delinqueixen com a “mitjà de subsistència”. Un dels menors condemnats per un robatori amb força té relació amb aquest grup, segons la sentència. En els tres casos sentenciats pel tribunal, a més de la condemna, s’obliga els menors a sotmetre’s a tractaments psicològics i a iniciar un procés de rehabilitació pel consum d’alcohol i drogues. En les respectives sentències, l’Audiència assenyala que els menors s’havien escapat de forma reiterada de diversos centres i que els adolescents tenien comportaments que podien ser “perillosos” per a ells mateixos i tercers, a més de dificultats per acatar les normes, la qual cosa, considera, s’hauria d’haver tractat.

tracking