SEGRE

REGADIUS ESPÈCIES INVASORES

El musclo zebra obliga el Canal d'Urgell a netejar una bassa de 4 ha

Situada entre Bellvís i Térmens, i també s’hi han trobat silurs de grans dimensions || El buidatge s’ha fet aprofitant que el canal està tancat

Els musclos zebra obturen canonades de reg i s’han de retirar per evitar més afectació.

Els musclos zebra obturen canonades de reg i s’han de retirar per evitar més afectació.LAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La col·lectivitat de regants número 6 del Canal d’Urgell ha buidat parcialment la bassa de 4 hectàrees entre Térmens i els Arcs per eradicar la plaga de musclo zebra i capturar els silurs que s’han pogut trobar al pantà de reg. Segons el president d’aquesta col·lectivitat, Miquel Tribó, s’ha fet de forma controlada sota la vigilància dels Agents Rurals per evitar la mortaldat dels peixos autòctons. De fet, segons Tribó, s’ha deixat una làmina d’aigua per permetre que subsistissin mentre s’efectuaven els treballs de rescat per portar-los a noves ubicacions. Els silurs van ser sacrificats.

El buidatge parcial ha permès que les colònies de musclo zebra adherits a les parets es quedin sense aigua, s’assequin i finalment morin. Els treballs s’han portat a terme aprofitant que el canal està tancat durant tres setmanes per als treballs de manteniment i reconstrucció de danys a causa de les riuades de la tardor passada.

Segons el tècnic del Canal, Xavier Díaz, la plaga de musclo zebra podria ser procedent de pantans de la conca del Segre o per la pràctica de pesca que ha infectat de larves les aigües de la bassa.

Pel que respecta als silurs, “és evident que s’han llançat a la bassa després de capturar-los en altres ubicacions”. Díaz va indicar que ja s’han portat a terme algunes actuacions puntuals en altres basses fa uns tres mesos, però que l’afectació és mínima i han aparegut en molt pocs embassaments. El Canal d’Urgell continuarà investigant per poder frenar la proliferació de les espècies invasores.

Els musclos zebra obturen canonades de reg i s’han de retirar per evitar més afectació.

Els musclos zebra obturen canonades de reg i s’han de retirar per evitar més afectació.LAURA QUINTANA

tracking