SEGRE

TURISME BALANÇ

Lleida va tancar l'any passat amb 2,5 milions de turistes, que van gastar 400 € de mitjana

Les segones residències van concentrar el 2019 vora la meitat de les pernoctacions || El turisme estranger va créixer un 2,4% i es va situar en 294.000 persones, però la majoria de visitants són catalans

Lleida va tancar l’any passat amb 2,5 milions de turistes, que van gastar 400 € de mitjana

Lleida va tancar l’any passat amb 2,5 milions de turistes, que van gastar 400 € de mitjana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida van rebre l’any passat 2,5 milions de turistes, que segons el sector van generar un volum de negoci de mil milions, per la qual cosa la despesa per turista es va situar el 2019 en uns 400 euros. Aquesta xifra pot augmentar considerablement depenent de l’allotjament en el qual pernoctin, la zona que visitin o la temporada de l’any.

L'informe, al detall

  • Despesa turística. Cada turista que va visitar les comarques de Lleida durant l’any passat va gastar, de mitjana, uns 400 euros. S’ha d’assenyalar que aquesta xifra pot elevar-se depenent de l’allotjament en el qual van pernoctar, la zona que van visitar i també la temporada en què ho van fer.
  • Turistes i pernoctacions. Lleida va rebre el 2019 2,5 milions de turistes, que van generar 8,2 milions de pernoctacions.
  • Procedència. La gran majoria dels visitants van arribar de Catalunya (400.000 van ser lleidatans que van viatjar per la demarcació i 1,46 milions van ser veïns de Barcelona, Tarragona i Girona). Gairebé 400.000 turistes van venir des de la resta d’Espanya i 294.000 ho van fer des de l’estranger. 
  • Allotjaments. Les cases de familiars o amics i segones residències van concentrar el 47,4% de les pernoctacions del 2019 a Lleida 
  • Hotels. L’any passat, els hotels van acollir el 36,9% dels turistes. Aquests allotjaments van tancar el 2019 amb rècord de gairebé un milió de clients. Van rebre un 24,3% de les pernoctacions que es van registrar a Lleida. 
  • Estades. L’estada mitjana dels turistes a les comarques de Lleida es va situar el 2019 en 3,2 nits per persona. En aquest sentit, les pernoctacions van augmentar un 11% l’any passat respecte a les dades del 2018.

Aquests 2,5 milions de visitants van generar 8,2 milions de pernoctacions, la qual cosa implica una estada de més de tres dies per persona. Les xifres de visitants i nits d’allotjament són les més elevades dels últims exercicis, segons les estimacions elaborades per la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya, impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació i la Universitat de Lleida i que dirigeix Francisco García. Els resultats tenen en compte els turistes que es van allotjar en hotels, càmpings, cases rurals i apartaments. Per primera vegada també es comptabilitzen els visitants que van optar per les segones residències, pisos d’ús turístic o d’amics i albergs.

Del total de nits d’allotjament, un 47,4% van ser en habitatges de familiars o amics i segones residències, gairebé el doble que les pernoctacions en hotels (24%). Per la seua part, els pisos d’ús turístic van acollir el 15% de les pernoctacions. No obstant, val a destacar que els hotels van ser els allotjaments que més turistes van rebre l’any passat, arribant gairebé al 40%. En aquesta línia, aquests establiments van tancar un 2019 de rècord amb gairebé un milió de clients. El turisme que va arribar a Lleida ho va fer majoritàriament des de Catalunya. Uns 400.000 visitants van correspondre a viatges de veïns de Lleida i 1.465.000 eren residents de Barcelona, Tarragona i, en menor mesura, Girona. Per la seua part, 294.000 turistes estrangers van arribar a Lleida, un 2,4% més que el 2018. En aquest sentit, el turisme internacional suposa un 11% del total. D’una altra banda, 399.600 persones van arribar des de la resta d’Espanya.

Pel que fa a la distribució del turisme a la demarcació, Aran és el territori amb un volum de visitants més alt (608.300) i pernoctacions (2.378.300). En aquest sentit, García va explicar que malgrat que la Val rep un volum de visitants més gran durant l’hivern pels esquiadors que van a Baqueira Beret, també hi ha un pic durant els mesos d’estiu.

Les dades turístiques de la Val representen el 24 per cent dels visitants i el 29 per cent de les nits d’allotjament de tot Lleida, segons les dades de la càtedra. A Aran el segueix el Segrià, amb 408.000 turistes, i el Pallars Sobirà, amb 358.700. Aquesta última comarca ocupa la segona posició quant a nombre de pernoctacions (1.069.700), mentre que el Segrià és la tercera (901.500), la qual cosa significa que les estades van ser més llargues al Sobirà.

En conjunt, el Pirineu va rebre fins a 1,2 milions de turistes i les comarques del pla de Lleida, 756.000 visitants. La Val també és al capdavant respecte a places d’allotjament per quilòmetre quadrat, amb 68,9. Aquesta dada és set vegades superior al del Pla d’Urgell (9,2). A Aran el segueixen la Cerdanya lleidatana (52,6) i l’Alta Ribagorça (35,2).

Un 46% més de visitants nacionals després de caure durant dos anys

Una de les dades que més destaquen de les estimacions turístiques de la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya és l’increment en el nombre de turistes que van arribar a les comarques de Lleida procedents de la resta d’Espanya. Aquest col·lectiu va augmentar un 46,5% el 2019 després d’una “notable caiguda el 2017 i 2018, potser afectada pels successos polítics”, segons l’informe, amb el referèndum d’independència de l’1 d’octubre i les mobilitzacions ciutadanes posteriors. Per elaborar aquest estudi, la càtedra ha utilitzat les microdades d’enquestes de l’INE i de l’Idescat sobre el turisme dels residents espanyols i el moviment turístic a les fronteres, a més de les dades d’ocupació dels allotjaments turístics i el registre d’establiments.

tracking