SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Impulsen una central solar capaç de donar llum a totes les cases de la Noguera

Un promotor gallec projecta ocupar més de 300 hectàrees de Balaguer i Térmens amb plaques fotovoltaiques i crear així una de les plantes solars més grans de Lleida, amb una producció equivalent al consum anual de tots els habitatges de la Noguera. Els projectes en tràmit plantegen doblar la potència d’energia solar instal·lada fins ara a Lleida.

La zona on es planteja la macrocentral solar, en terrenys de Balaguer i de Térmens.

La zona on es planteja la macrocentral solar, en terrenys de Balaguer i de Térmens.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una empresa amb seu a Galícia, Galenergy SL, projecta instal·lar cent mil plaques fotovoltaiques en una superfície de 307 hectàrees compresa entre els termes municipals de Balaguer i Térmens, per crear així una de les centrals solars previstes més grans a les comarques de Lleida.

La proposta, que ha iniciat la tramitació davant de la Generalitat, apunta a una instal·lació de 40 megawatts (MW) de potència, una xifra només superada pels 45 MW previstos per a una altra macrocentral a Seròs. La producció s’estima en més de 72.000 megawatts/hora (MWh) a l’any, l’equivalent al consum mitjà anual de més de vint mil habitatges. Són més cases de les que estan habitades en el conjunt de la Noguera, segons les últimes dades de l’Institut Català d’Estadística (Idescat).

Una de les preocupacions és que els projectes no es consensuïn amb els municipis afectats

La construcció d’aquesta gran central solar a la Noguera, batejada com a Baldomar i encara en els primers passos de tramitació, requerirà una inversió de gairebé 22,5 milions d’euros. Es planteja en ple ressorgiment de les instal·lacions fotovoltaiques, gràcies en bona mesura a la caiguda en els preus dels panells solars i altres components: costen un 80% menys que fa una dècada, la qual cosa les fa viables fins i tot venent electricitat a preu de mercat, sense primes a les energies renovables. També l’ha afavorit la supressió de barreres legals com l’anomenat “impost al sol” que penalitzava l’autoconsum.

A les macroinstal·lació prevista entre Balaguer i Térmens i la projectada en una pedrera abandonada a Seròs, se sumen altres instal·lacions construïdes al llarg de l’últim any i projectes per a altres en municipis com Tremp, Talarn, Alguaire, Anglesola i les Borges Blanques, entre altres.

Moltes presenten una potència superior a un megawatt. En conjunt, sumen una potència conjunta de més de 91 MW. Superen així la de tots els panells solars instal·lats en l’última dècada que aboquen energia a la xarxa elèctrica a Lleida. Al fort desplegament d’aquesta font d’energia, se suma el ressorgiment dels parcs eòlics després d’anys de paralització, encara que amb preocupació al territori.

La Segarra busca una estratègia comuna davant dels nous parcs eòlics

Els alcaldes de la Segarra afectats per la instal·lació de sis parcs eòlics (com va avançar SEGRE el 2 de febrer) estudien una estratègia comuna per participar en el procés d’autorització. L’alcalde de Talavera, Ramon Trullols, va explicar que la principal preocupació és que els molins obtinguin permisos sense comptar amb el consens del territori que els acollirà.

Trullols va assenyalar que Talavera valorarà de forma negativa els projectes els promotors dels quals no negociïn compensacions per al municipi, com és el cas de Green Capital Development i Naturgy. Una altra preocupació és saber si serà vinculant l’informe que en facin els ajuntaments. Trullols va apuntar que “nosaltres no acceptarem imposicions”. Els alcaldes de la Segarra han mantingut diverses reunions. En l’última, divendres passat, hi van participar els de Talavera, Sant Ramon, Sant Guim de la Plana, Estaràs i Ivorra. Tots ells estan preparant ja al·legacions i informes sobre els diferents projectes. Per a Trullols, el paper dels municipis ha de ser rellevant en la negociació dels sis parcs eòlics que es projecten a la Segarra. Talavera ja en té un en servei.

La zona on es planteja la macrocentral solar, en terrenys de Balaguer i de Térmens.

La zona on es planteja la macrocentral solar, en terrenys de Balaguer i de Térmens.MAITE MONNÉ

tracking