SEGRE

PLE PROVINCIAL

La Diputació preveu superar els 155 milions en el pressupost d'enguany

Espera sumar més de 22 milions als 133,8 aprovats amb els vots d’ERC, JxCat i UA || Procedents de partides no gastades i estalvi al tancar els comptes del 2019

Moment de la votació dels pressupostos de la Diputació per al 2020.

Moment de la votació dels pressupostos de la Diputació per al 2020.ERIC FISCHER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de la Diputació va aprovar ahir el seu pressupost per al 2020, de 133,8 milions d’euros, amb els vots a favor del govern d’ERC i JxCat i del diputat provincial d’Unitat d’Aran (UA), Amador Marqués. Va ser l’únic membre de l’oposició que els va donar suport, mentre que PSC, Cs i ECP van votar-hi en contra.

Amb el nou pressupost en vigor, l’ens provincial confia a augmentar-lo fins als 155 milions al llarg de l’any, després de tancar els comptes del 2019 i incorporar més de 22 milions procedents de partides no gastades i d’estalvi respecte a les previsions de l’any passat.

Els grups del PSC, Cs i ECP van votar en contra dels pressupostos de la corporació provincial

La xifra final està per determinar, condicionada pel fet que la llei de reforma local (LRSAL) limita l’ús dels romanents i dóna prioritat a liquidar deute. El pressupost reserva 37,5 milions per a aportacions a municipis, consells i consorcis participats per la Diputació. D’aquesta suma, destaquen 11 milions per al fons de cooperació local, amb un milió per a pobles de muntanya i un altre per als amenaçats per la despoblació. El govern confia a sumar a aquest programa 4 milions més i arribar a 15.

La previsió d’incorporar 65 empleats a la plantilla augmentarà en 1,5 milions el capítol de personal. Així mateix, inclou 1,17 milions per a la nova àrea de Medi Ambient i 587.00 per a la d’Igualtat. El president, Joan Talarn (ERC), els va qualificar com “els primers pressupostos socials i progressistes” i va insistir que limiten els ajuts directes.

El vicepresident primer, Jordi Latorre (JxCat), va defensar que és un pressupost “ambiciós” gràcies que la Diputació està “sanejada” amb un endeutament del 31%. Marqués va explicar el seu suport com un “marge de confiança” al govern i el socialista Fèlix Larrosa el va instar a “vigilar” que es compleixi el pressupost. Larrosa va criticar que partides sense executar passen “d’un exercici a un altre”. Tant ell com Maria Burrel (Cs) van criticar els 68.000 euros per al Patronat de la Muntanya de Montserrat. Elena Ferre (ECP) va lamentar que no prevegi adquirir habitatges per assistir persones desnonades.

Lleida

El suport a l’agricultura i en especial als productores de fruita dolça davant la crisi de preus va ocupar un lloc destacat en el ple. Ho va fer en primer lloc amb una declaració institucional, que va reproduir el manifest de la manifestació que el sector va celebrar a Lleida el dia 15 passat. JxCat va presentar més tard la seua pròpia moció “en defensa del món rural, la figura del pagès i el medi ambient”. Gairebé tots els altres grups la van criticar, però va acabar aprovant-se per unanimitat. El text defensava reconèixer com a agricultor només qui rebi d’aquesta activitat almenys el 75% de la seua renda, en lloc del 50% actual. També posava èmfasi a potenciar subvencions. El diputat d’ERC Jordi Verdú va qualificar d’“electoralista” el “simple fet de presentar la moció” i va acusar JxCat de “buscar rèdit” polític. Tant Verdú com Maria Burrel (Cs) van valorar que apujar el percentatge de renda per ser reconegut com a agricultor perjudica els que necessiten una segona activitat. Elena Ferre (ECP) va qüestionar el paper de les subvencions. D’altra banda, Talarn i Burrel van tenir una enganxada quan aquesta va qüestionar l’àrea d’Igualtat. La va qualificar de “xiringuito” i de “vestit a mida per a un membre del govern”. El president la va acusar de “faltar-li al respecte”. Va atribuir l’actitud de Burrel al fet que “governen en altres territoris amb feixistes” i aquesta li va replicar que ERC ho fa amb “corruptes”. D’altra banda, el ple va aprovar una moció del PSC que reclamava fer front a la despoblació rural i en va rebutjar una altra d’ECP en favor de l’escola pública i contra el tancament de l’Àngel Guimerà de Balaguer.

tracking