SEGRE

AIGUA CONSUM DOMÈSTIC

L'ACA eximeix de pagar el cànon de l'aigua famílies vulnerables, més de 1.200 a Lleida

Sempre que el consum no superi els 9 metres cúbics d’aigua al mes || El 2019 es va tancar amb 70 usuaris més a Lleida de la tarifa social de l’aigua i 11.691 tenen bonificacions del 50 per cent

Imatge d’arxiu de la planta potabilitzadora del municipi de Cubells, estrenada l’any passat.

Imatge d’arxiu de la planta potabilitzadora del municipi de Cubells, estrenada l’any passat.AJUNTAMENT DE CUBELLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) eximeix del pagament del cànon social de l’aigua les famílies amb vulnerabilitat econòmica o que tinguin reconeguda una situació de risc d’exclusió residencial i que no superin els 9 metres cúbics mensuals de consum. En cas que els superin, opten a una bonificació del 50% en comparació al tipus de factura sense tarifa social. Aquesta mesura té efecte des del juliol passat, quan va entrar en vigor el decret llei de la Generalitat de mesures urgents en matèria tributària i de lluita contra el frau fiscal. Tanmateix, l’ACA notifica aquests dies els consells i ajuntaments sobre la mesura. Segons l’ACA, aquesta bonificació ajuda a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques i a establir un valor del cànon adaptat a les situacions de vulnerabilitat de la població menys afavorida.

Les famílies beneficiàries del cànon social de l’aigua el 2019 a Lleida van ser 1.282, setanta més que el 2018, quan van ser 1.212. El preu del primer tram del cànon és de 0,4936 euros fins a 9 metres cúbics d’aigua de consum al mes. Si els beneficiaris no arriben a superar aquest tram, queden eximits del pagament. Si se supera la dotació bàsica, s’aplica una bonificació del 50% (de 0,4936 euros a 0,2468 euros per metre cúbic d’aigua consumida). Unes altres 11.691 famílies de Lleida van demanar acollir-se a l’ampliació de trams, que suposa un altre tipus de bonificació. Aquesta consisteix a sumar entre 1 i 3 metres cúbics d’aigua al consum dels tres trams en què es divideix el cànon per beneficiar famílies específiques com les nombroses o habitatges on resideixen persones amb un grau de discapacitat superior al 75%, que a efectes de l’ampliació compta com dos persones. Existeixen diferents col·lectius que tenen dret a la tarifa social del cànon de l’aigua com els jubilats amb pensions mínimes, persones a l’atur o que reben pensions no contributives. També s’ha agilitzat els tràmits per sol·licitar la tarifa social, que pot demanar-la el mateix ciutadà a través dels serveis telemàtics o presencials a través de les entitats subministradores. El 2019 les famílies amb bonificacions en aquest cànon van vorejar les 11.700. El 2018 van ser 11.253 i el 2017, un total de 10.654 unitats familiars. A Catalunya, el cànon social s’aplica a 52.540 famílies i fins a 408.360 s’acullen a l’ampliació per trams.

tracking