SEGRE

ESQUÍ INICIATIVES

Boí Taüll impulsarà l'esquí de travessia i formarà guies per pujar a les pistes a peu

Un nou centre instruirà tècnics, informarà de rutes segures per ascendir sense remuntadors i llogarà material || L’hivern que ve, per l’auge d’aquesta modalitat que uneix alpinisme i descensos

Les instal·lacions de Port Ainé, on ahir van esquiar prop de 2.200 persones.

Les instal·lacions de Port Ainé, on ahir van esquiar prop de 2.200 persones.P.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estació de Boí Taüll projecta obrir un centre de formació i tecnificació d’esquí de travessia la temporada 2020-2021, segons van anunciar responsables d’operacions del complex, propietat de la Generalitat a través de l’empresa pública Actius de Muntanya. Han pres aquesta decisió arran de la proliferació d’aficionats a aquesta modalitat esportiva, que consisteix en l’ascens de muntanyes a peu, sense l’ajuda de remuntadors i que sorgeix de la unió de l’esquí i l’alpinisme. De fet, el complex ja ha abalisat pistes específiques per pujar-les a peu i evitar així xocs entre aquests aficionats i els que descendeixen (vegeu SEGRE d’ahir).

El centre formarà guies perquè obtinguin la titulació necessària, oferirà els serveis dels alumnes titulats, informarà dels itineraris habilitats i disposarà de material específic per llogar. “L’objectiu és reorganitzar tot el que faci referència a aquesta nova modalitat i també formar tècnics que s’ocupin d’iniciar els interessats”, van remarcar les mateixes fonts. De fet, Boí compta amb una extensió de 560 hectàrees amb pistes marcades dins de l’àrea esquiable, però l’extensió total del domini esquiable és de 1.900, “així que és totalment compatible amb la pràctica de l’esquí alpí i de fons a les instal·lacions”, van afegir. D’altra banda, és una estació on les cotes altes parteixen d’una altura de 2.000 metres, la qual cosa afavoreix aquesta pràctica esportiva.

En l’actualitat, s’han iniciat els estudis per analitzar l’impacte ambiental

En aquests moments s’està desenvolupant la iniciativa i s’ha començat amb l’estudi de tots els temes relatius a l’impacte ambiental. Quan el centre de tecnificació d’esquí de muntanya sigui una realitat, l’estació presentarà candidatura per acollir competicions a nivell europeu i mundial.

S’ha de recordar que Actius de Muntanya manté aquest hivern la titularitat de l’estació i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), propietària d’Espot i Port Ainé a Lleida, hi col·labora per garantir la temporada, encara que preveu quedar-se el complex a partir de la pròxima temporada 2020-2021. El Consell Executiu va autoritzar al novembre a aquestes dos empreses públiques formalitzar un conveni de cooperació per gestionar les pistes. Actius de Muntanya, que depèn d’Empresa, s’ocupa de les relacions amb els treballadors, proveïdors i administracions, i per la seua banda, FGC s’ocupa d’elaborar el pla de viabilitat per a l’explotació de pistes.

Més de 7.500 esquiadors a les pistes durant la jornada d’ahir Més de 7.500 persones van anar ahir a les pistes d’esquí de Lleida en un nou cap de setmana amb una massiva afluència d’aficionats. Fonts de Baqueira van indicar que l’activitat va ser intensa al llarg de tot el dia i el públic va omplir gairebé tota l’àrea esquiable. Per la seua banda, Boí Taüll va quantificar en més de 3.000 les persones que van entrar a les pistes, i per la seua part Port Ainé va vendre 2.150 forfets i Espot, 1.370. Al Solsonès, l’estació de Port de Comte va rebre més de 1.000 esquiadors. Totes les pistes van coincidir que aquests dos últims caps de setmana estan sent dels millors gràcies a l’afluència de públic per Carnaval. S’ha de tenir en compte que aquesta setmana és festiva a França i Portugal. Tot sembla indicar que, si segueix aquesta tònica, se superaran els 1,3 milions de forfets, com ja preveu el Patronat de Turisme de la Diputació, i aquesta serà la millor campanya dels últims tretze anys.

tracking