SEGRE

FAUNA INVESTIGACIÓ

Busquen vàndals que van matar a trets 34 daines al Pallars Sobirà

Van ser abatudes fa una setmana a prop de la C-13 al seu pas per Espot, la Guingueta, Esterri i Alt Àneu || El jutjat de Tremp ha obert diligències penals

Imatge d’una banya d’una de les daines que va ser abatuda.

Imatge d’una banya d’una de les daines que va ser abatuda.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per identificar els vàndals que la matinada del 25 al 26 de febrer van matar a trets un total de 34 daines al Pallars Sobirà. Concretament, els animals salvatges van ser abatuts en camps pròxims a la carretera C-13 en un tram d’uns 18 quilòmetres, segons va informar TV3. “L’atac va tenir lloc en quatre municipis, a Espot, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu i Alt Àneu, i estem davant d’un acte vandàlic perquè rere la mort de les daines no hi ha cap aprofitament cinegètic, ja que totes van ser trobades al mig del camp i estaven senceres, sense que s’haguessin emportat les banyes com a trofeu o la carn per menjar”, va explicar ahir a aquest diari la cap dels Agents Rurals al Pirineu i Aran, Anna Servent.

El jutjat de Tremp ha obert diligències d’investigació penal ja que els autors haurien incorregut en un delicte contra la fauna.

La matança es va produir de matinada i no es van emportar ni les banyes ni la carn dels animals

Els Rurals creuen que els vàndals van abatre els animals situats des d’un vehicle. “Creiem que van utilitzar un focus per enlluernar les daines, que principalment es desplacen i tenen una activitat nocturna, i disparar-les”, va afegir Servent. Es dóna la circumstància que diversos exemplars van ser abatuts a prop de cases habitades. La cap dels Rurals al Pirineu va destacar que “alguns dels trets es van produir en zones molt properes a cases, la qual cosa genera un greu problema per a la seguretat de les persones”.

Fins ara, els Agents Rurals no s’havien trobat amb aquest tipus de vandalisme. En canvi, sí que han denunciat persones per caçar furtivament daines o un altre tipus de cèrvids per portar-se les banyes o la carn o sense tenir la llicència corresponent.

Fa dos anys, el Seprona de la Guardia Civil va denunciar al responsable d’un vedat de caça de Peramola que va organitzar una batuda en la qual es van matar deu cérvols fora de temporada. A banda dels cérvols, els caçadors van matar 131 daines. Aquesta xifra és més del doble del màxim del que permetia el Pla Tècnic de Gestió Cinegètic aprovat pel vedat, que fixava el límit en 66 exemplars. També van abatre 22 muflons i 8 senglars. Tanmateix, no va ser un acte vandàlic.

tracking