SEGRE

ESNOTICIA

Un repte per a més de 120.000 ha

Les comunitats històriques a Lleida, que copen prop de la meitat de la superfície regable a Catalunya, tenen sobre la taula projectes de modernització per als propers anys || Les inversions milionàries són el principal fre, de manera que esperen un impuls de l’Administració

Reparació de filtracions al Canal d’Urgell.

Reparació de filtracions al Canal d’Urgell.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 42 per cent de la superfície conreada a Lleida (372.500 hectàrees en total) és de regadiu i prop del 80% pertany als tres grans sistemes de reg: el Canal d’Urgell (amb unes 75.000 hectàrees); l’Aragó i Catalunya (unes 40.000 hectàrees a Lleida), i Pinyana (més de 13.000). Sumen unes 128.000 hectàrees, la qual cosa implica que entre els tres copen el 47% del regadiu a Catalunya. Es tracta de tres sistemes centenaris la gran assignatura pendent dels quals és la modernització.

El president de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, recorda que un 85% de les finques ja reguen per degoteig o aspersió, per la qual cosa en el seu cas la modernització se centra a construir canonades laterals al llarg del 70% del canal per modificar les cotes i evitar els bombatges hidràulics amb l’objectiu de reduir la despesa energètica.

El Canal d’Urgell, Pinyana i l’Aragó i Catalunya sumen a Lleida unes 128.000 hectàrees

Entitats ecologistes critiquen que els projectes serveixen per intensificar els cultius i no per estalviar

L’altre 30%, on aquesta operació no és viable, se subministrarà amb energia fotovoltaica. La inversió que requereixen ambdós projectes és milionària i no està assegurada, a l’espera que el Govern central “faci un pas”, va assenyalar Pérez.

En el cas de l’Urgell, la comunitat de regants està més a prop que mai d’aconseguir l’impuls definitiu per a la modernització i ha demanat a la Generalitat que tingui llestos per després de l’estiu els projectes executius per impulsar les obres en les primeres 10.000 hectàrees. La inversió en el seu conjunt s’acosta als 1.000 milions d’euros. I a Pinyana, els regants han iniciat una ronda de consultes als municipis de l’anomenat sector 3, que suma 1.600 hectàrees de cultius, per impulsar les obres de modernització en una primera fase.

“Benavent, Corbins i Torre-serona ja han donat suport a la modernització; Vilanova de Segrià ha donat llibertat als regants perquè decideixin i la Portella té pendent una assemblea per decidir-ho”, va assenyalar el president dels regants, Ramon Piqué.

Quan reuneixin prou suports, demanaran a la conselleria d’Agricultura que redacti els projectes constructius.

S’hi afegeixen ruptures esporàdiques o danys per temporals com els d’aquest últim any, que excepcionalment han causat perjudicis milionaris.

Malgrat tot, els sistemes de reg de Lleida estan preparats per a la campanya, que comença aquestes setmanes.

Reparació de filtracions al Canal d’Urgell.

Reparació de filtracions al Canal d’Urgell.MAITE MONNÉ

tracking