SEGRE

INCIDÈNCIES CARRETERES

Les carreteres de Lleida van registrar el 2019 almenys 120 despreniments de terra i roques

Només en carreteres de la Generalitat, i a Noguera i el Pallars Jussà, les comarques amb més allaus || Les afectacions més greus es van registrar després del temporal DANA del mes d’octubre passat

Primers treballs per estabilitzar el talús de la C-13 a Llavorsí el mes d’octubre passat.

Primers treballs per estabilitzar el talús de la C-13 a Llavorsí el mes d’octubre passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques de Lleida van registrar l’any passat almenys 120 despreniments de roques i pedres sobre carreteres de la demarcació, la majoria a la Noguera i el Jussà, i al conjunt de Catalunya se’n van comptabilitzar 188, segons les dades proporcionades pel departament de Territori i que van des del gener fins al desembre del 2019.

El 2018 es van registrar fins a 115 despreniments en un any rècord de pluja, tot i que el registre va ser de l’abril al desembre, i a Catalunya es van registrar fins a 428 allaus. Així mateix, fonts de Protecció Civil van assenyalar per la seua part que van comptabilitzar a les comarques de Lleida quaranta-set allaus en vies titularitat de la Generalitat i que van requerir la seua intervenció.

De l’abril al desembre del 2018 es van comptabilitzar fins a 115 allaus a les comarques de Lleida

Fonts de la conselleria de Territori van apuntar que van ser despreniments de “diversa entitat”, que van de petites pedres i roques a les calçades a despreniments més greus amb moviments de terra que van tallar els principals eixos de comunicació de Lleida, per exemple, la C-13 a Llavorsí el passat 27 de desembre, en plena campanya nadalenca. Després de la Noguera (14) i el Jussà (8), se situa al registre de Protecció Civil l’Alt Urgell amb cinc despreniments; el Sobirà amb quatre; la Segarra amb tres, igual que a les Garrigues; a Aran, Solsonès, Urgell i Segrià es tenen comptabilitzats dos despreniments a cada comarca.

S’ha de destacar que el gran volum d’allaus del 2019 a Lleida es va registrar a partir del 22 d’octubre, durant el temporal DANA, que va afectar greument les comarques del pla, especialment la xarxa secundària de carreteres i accessos als pobles, i que no estan comptabilitzats en aquests registres.

La caiguda de pedres i terra ha afectat des del 2018 carreteres tant de l’Estat com de la Generalitat i carreteres locals. S’han produït despreniments a l’N-230, l’Eix Pirinenc (N-260), la C-13 a Rialp, Talarn i Camarasa, l’N-240, la C-12, i la C-28. Han causat nombrosos danys i dos víctimes mortals.

tracking