SEGRE

FAUNA PREDACIONS

Ramaders del Solsonès porten els ramats a Aragó pels atacs del llop

El depredador ha matat prop de 120 ovelles en 5 anys, per la qual cosa se’n van a Terol

Una de les ovelles mortes i el ramat que s’ha traslladat a les pastures de Terol per culpa del llop.

Una de les ovelles mortes i el ramat que s’ha traslladat a les pastures de Terol per culpa del llop.F.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els reiterats atacs del llop han obligat ramaders d’Odèn a abandonar el municipi i a traslladar els ramats a pastures d’Aragó, en concret de Terol. Són prop de cinc-centes ovelles que pasturaven a la muntanya de Canalda des de fa anys i que han patit atacs mortals des del 2015. Des del 2000, la Generalitat ha constatat la presència d’una vintena d’exemplars d’aquest depredador a la zona.

El ramader Florenci Serra va indicar que en cinc anys el llop ha matat prop de 120 ovelles del seu bestiar, de 25 a 30 a l’any, morts que han estat documentades pels Agents Rurals. L’any passat ja va denunciar la mort de tres per un atac del llop que va obligar a sacrificar-ne set més. Casa Ansies dels germans Serra es dedica a la ramaderia des de fa anys i és una família tradicionalment arrelada a aquesta zona del Solsonès. “Des del 2017 estem exposant aquesta situació a responsables de les conselleries d’Agricultura i de Territori i Sostenibilitat, sense cap resposta. Si bé és cert que des de Territori han mostrat cert interès a resoldre aquesta situació amb el pagament dels ajuts estipulats, des de la direcció general de Desenvolupament Rural tenen el tema aparcat”, va indicar. “Està pendent de posar en marxa el Pla Estratègic Transversal de ramaderia de Muntanya entre els dos departaments però encara no s’han aplicat iniciatives”, va remarcar. “A la zona de Montnou encara queda un ramat pasturant, per la qual cosa seria bo que es prenguessin mesures perquè no es perdi tota l’activitat”, va assenyalar Serra.

Va explicar que els atacs del llop són molt ferotges, degolla els animals amb molta agressivitat i la mort no és immediata. “Els ramaders intentem protegir els ramats perquè estiguin salvaguardats i en un situació confortable en tot moment, però els atacs de la fauna salvatge ens sobrepassen en aquests moments”, van incidir. Val a destacar que la Generalitat estudia protegir el llop encara que descarta la reintroducció.

Una de les ovelles mortes i el ramat que s’ha traslladat a les pastures de Terol per culpa del llop.

Una de les ovelles mortes i el ramat que s’ha traslladat a les pastures de Terol per culpa del llop.F.S.

tracking