SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat pagarà per paralitzar el túnel de Tresponts i altres obres

L’ordre de suspendre-les xoca amb la norma espanyola, que deixa la decisió a les empreses || El Govern adapta la seua per aturar-les vulguin o no les constructores

Les obres dijous passat al túnel de Tresponts.

Les obres dijous passat al túnel de Tresponts.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat haurà de pagar per suspendre les seues obres públiques, tal com pretén fer mentre duri l’alerta sanitària pel coronavirus. Així ho va afirmar ahir la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que va assenyalar que l’exigència de paralitzar els treballs com els del túnel de Tresponts i altres actuacions en carreteres de Lleida (vegeu SEGRE de dijous) xocava amb el decret espanyol per afrontar la crisi sanitària. La normativa estatal, va apuntar, no preveu la suspensió d’obres i només contempla la possibilitat que les empreses adjudicatàries sol·licitin fer-ho.

Després de l’entrada en vigor dijous del decret català que exigia parar obres, empreses com les constructores que executen el túnel de Tresponts van afirmar que no tenien ordre d’aturar les obres. Territori, per la seua part, va explicar ahir que s’havia dirigit a empreses adjudicatàries d’obres públiques en curs per instar-los a sol·licitar la suspensió, una cosa que moltes no van fer. De les 37 actuacions de la Generalitat en curs a tot Catalunya, només 17 s’havien parat de forma voluntària.

Davant d’aquesta situació, l’Executiu va aprovar ahir una nova normativa. Segons Budó, “el Govern ha hagut d’adaptar-la per poder suspendre les obres públiques de la Generalitat, hi estiguin d’acord o no les empreses”. Va afegir que, d’acord amb aquesta nova norma, i d’acord amb l’estatal, “la Generalitar es farà càrrec de totes les despeses dels llocs de treball, lloguers de maquinària, fiances i assegurances”. Budó va explicar que assumir aquestes despeses preservarà llocs de treball al sector de la construcció i contribuirà a evitar contagis per coronavirus. El Govern va ratificar la intenció de suspendre la majoria de les obres en curs, parar les que havien de començar imminentment i prosseguir només amb aquelles que consideri de caràcter urgent. En el cas de Lleida, això suposa la paralització de Tresponts, així com del nou accés a l’escola Alba entre Lleida i Corbins, entre altres. En canvi, seguiran altres com el pont del Vilosell i la instal·lació de malles antiallaus a la C-13 entre Rialp i Llavorsí. El nou decret de la Generalitat es va aprovar quan alcaldes de l’Alt Urgell preparaven una carta per demanar a les adjudicatàries de Tresponts que demanessin la suspensió de les obres. Al conèixer la nova norma, van decidir que la missiva era innecessària.

tracking