SEGRE

ESNOTICIA

La natura: zona prohibida

Totes les activitats d’oci a l’aire lliure han quedat restringides per l’estat d’alarma || Els Agents Rurals han fet 257 inspeccions i han denunciat 52 persones a les comarques de Lleida, entre les quals diversos grups d’escaladors o esquiadors enxampats ‘in fraganti’

Un dels tres escaladors denunciats a Santa Linya.

Un dels tres escaladors denunciats a Santa Linya.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primavera és una de les millors èpoques de l’any per fer activitats a l’aire lliure i a la naturalesa. Una cosa que ara resulta impossible, amb l’estat d’alarma i el confinament. Totes les activitats d’oci a l’aire lliure han estat prohibides. No es poden fer passejos o senderisme (amb mascotes o sense), acampar i altres activitats com l’escalada, volar en parapent, practicar caiac o caçar i pescar. Tampoc no es pot participar en barbacoes o pícnics. Només es permet fer desplaçaments per anar al lloc de treball (finques agrícoles, instal·lacions ramaderes, explotacions forestals i nuclis zoològics), la crema de restes vegetals agrícoles degudament autoritzades i altres causes de força major que es puguin justificar. Tanmateix, encara hi ha gent que no fa cas de les prohibicions i decideix anar-se’n a escalar o a esquiar.

Des del 13 de març passat, els Agents Rurals han fet moltes inspeccions que han acabat amb 257 actes i 52 persones denunciades. És el cas dels tres escaladors que van ser sorpresos fa dos setmanes a la cova Gran de Santa Linya, a la Noguera, o també els sis escaladors que han estat denunciats aquesta setmana després de ser descoberts a Fígols i Alinyà, a l’Alt Urgell.

El cap dels Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, destaca que els infractors són una minoria

En els últims dies han detectat més presència d’aquests animals salvatges

L’estat d’alarma també va suposar el final de la temporada d’esquí i el tancament de totes les estacions. Tanmateix, encara hi ha persones que decideixen acudir a zones d’alta muntanya malgrat el risc de ser sancionats. És el cas de les dos persones que van ser sorpreses divendres al cim del Puigpedrós a la Cerdanya fent raquetes de neu. Van ser interceptats per l’helicòpter dels Rurals malgrat que es van intentar amagar al ser descoberts.

El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, explica que “el confinament l’està incomplint una minoria. Denunciem en aquells casos en què la infracció comesa és molt clara”.

Aquests dies s’han trobat amb persones que van als horts i “els hem de recordar que està prohibit. També hem sorprès alguna persona que surt a córrer de matinada i li hem de demanar que se’n vagi cap a casa”, comenta Ricou.

També han precintat espais naturals com Mont-rebei o l’estany d’Ivars i Vila-sana. També han tancat barbacoes i àrees recreatives. Tanmateix, es fan revisions per evitar que persones se saltin el confinament. Quant als contagis, fins al moment només ha donat positiu un agent del Pirineu i tres professionals més han estat aïllats per prevenció. Ricou afirma que “evitem que les patrulles tinguin contacte entre si. Pel que fa als equips de protecció, ens serveixen els que tenim dels plans contra la pesta porcina”.

Batudes a l’Horta pels danys causats pels senglars Un dels problemes que han detectat els Agents Rurals és un augment de la presència de senglars a l’Horta de Lleida, que causen danys en cultius i horts. “Treballem amb la previsió de fer una batuda aquesta setmana que ve”, comenta el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou. “Calculem que hi ha més d’un centenar d’exemplars i hem detectat que, al no haver-hi persones al camp, ja es poden observar abans que es faci fosc”, comenta Ricou. També demanen a aquells propietaris afectats que han patit danys que facin una sol·licitud telemàtica al departament d’Agricultura perquè els Rurals puguin actuar en aquelles zones on sigui necessari. Un dels problemes que es poden trobar els agricultors és que en els propers dies han de sembrar el panís i, si els senglars es mengen les llavors, es perdrà tota la collita.

Un dels tres escaladors denunciats a Santa Linya.

Un dels tres escaladors denunciats a Santa Linya.AGENTS RURALS

Un dels tres escaladors denunciats a Santa Linya.

Un dels tres escaladors denunciats a Santa Linya.AGENTS RURALS

tracking