SEGRE

ANÀLISI ECONÒMICA

El Sobirà, Aran i el Solsonès, les zones on més creix la renda per habitant de Catalunya

Amb un 8,1%, un 6,3% i un 5,9%, respectivament, segons dades de l’Idescat de l’any 2017 || La Noguera, l’Alt Urgell i les Garrigues tenen un nivell de renda inferior al 80 per cent de la mitjana catalana

Una imatge de l’empresa de Guissona BonÀrea Agrupa.

Una imatge de l’empresa de Guissona BonÀrea Agrupa.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Val d’Aran, el Pallars Sobirà i el Solsonès són els territoris de Catalunya on més va créixer la renda per habitant el 2017, amb un 8,1%, un 6,3% i un 5,9% respectivament, segons dades de l’Idescat publicades ahir. Aquestes zones encapçalen un grup de set comarques que han incrementat la renda per habitant més d’un 5%. En l’altre extrem hi ha la comarca del Tarragonès (-0,2%), l’única amb un creixement negatiu en comparació amb l’any anterior, i el Vallès Occidental, el Barcelonès, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat amb increments inferiors a l’1%. D’altra banda, la Noguera, l’Alt Urgell i les Garrigues són les tres úniques comarques de la demarcació de Lleida amb un nivell de renda inferior al 80% de la mitjana catalana, amb 13.400 euros, 13.500 i 13.500 euros per habitant. En l’altre extrem hi ha l’Alta Ribagorça (15.300 euros), el Segrià (15.200 euros) i la Val d’Aran (15.000 euros). Val a destacar que, de la mateixa manera que l’any 2016, a cap comarca lleidatana no s’assoleix la mitjana catalana de renda per habitant (17.200 euros).

Amb referència a l’excedent brut d’explotació, que a nivell de Catalunya representa el 22,3 per cent del total d’ingressos, el Pallars Sobirà (32,8%) i l’Alta Ribagorça (32%) són les comarques que el tenen més elevat després de la Cerdanya (34,8%). Finalment, el Pallars Jussà és la quarta comarca catalana amb els ingressos de prestacions socials més elevats (25,7%), mentre que la Val d’Aran presenta la proporció més baixa (14%).

Guissona, el municipi on més famílies viuen dels seus salaris De tots els municipis amb més de 5.000 habitants de Catalunya, Guissona és on més famílies depenen dels salaris davant d’altres rendes, com poden ser les empresarials o lloguers, o les prestacions socials. En concret, els salaris són el 72,8 per cent dels ingressos de les famílies, un fet que s’explica per la importància de la firma BonÀrea Agrupa, l’empresa amb més treballadors de Lleida.

tracking