SEGRE

MEDI AMBIENT REGULACIÓ HIDRÀULICA

Ecologistes volen desembassaments controlats dos vegades l'any a Lleida

Com els que s'han portat a terme aquests dies, i reparar les comportes de pantans

Ecologistes volen desembassaments controlats dos vegades l'any a Lleida

Ecologistes volen desembassaments controlats dos vegades l'any a LleidaM.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ecologistes de Lleida reclamaran a la Confederació Higrogràfica de l’Ebre (CHE) que programi desembassaments controlats, com el que ha dut a terme aquesta setmana, dos vegades a l’any en aquestes mateixes circumstàncies de pluges i prou reserves o, almenys, un d’anual per sanejar els cursos dels rius. La CHE i Endesa van desembassar dimecres 380 metres cúbics per segon de Rialb, Camarasa, Sant Llorenç de Montgai i Santa Anna per renovar i netejar el curs del Segre i el curs baix de l’Ebre. L’operació va culminar ahir amb el desembassament del pantà de Flix al Baix Ebre, per laminar 1.300 metre cúbics per segon fins a la desembocadura del Delta (vegeu SEGRE d’ahir).

Els ecologistes asseguren que l’actuació arriba amb quaranta anys de retard i consideren que la CHE hauria de tenir un pla específic que inclogui aquestes operacions a cada conca. D’altra banda, dubten que s’hagi fet per interès mediambiental sinó per ordenar la regulació hidràulica de cara al desglaç en un any en què els pantans són plens.

El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, va incidir que els grups conservacionistes exigeixen la reparació de les comportes avariades des de fa anys com és el cas d’Oliana o Camarasa, per a una gestió responsable de les preses. Durant la jornada d’ahir van circular 574 metres cúbics per segon a la Granja d’Escarp, a la confluència de Segre i Cinca.

L’alcalde d’aquesta població, Manel Solé, va indicar que sobrepassar els 600 hauria provocat inundacions en finques pròximes, per la qual cosa es va extremar el control durant tota la jornada. Per la seua part, l’ajuntament de Massalcoreig ha demanat a la CHE que arregli el curs del Cinca al municipi.

Ecologistes volen desembassaments controlats dos vegades l'any a Lleida

Ecologistes volen desembassaments controlats dos vegades l'any a LleidaM.S.

tracking