SEGRE

ESNOTICIA

La fase 2 'activa' la Seu i les residències del Pirineu, sense visites almenys fins demà

A l'espera de tenir protocols per evitar contagis validats per la Generalitat || No tenir visitants d'altres regions sanitàries frena la reobertura de les empreses turístiques a les comarques de muntanya

Imatge del bar Els Arcs de la Seu, que ahir va tornar a obrir l’interior del local.

Imatge del bar Els Arcs de la Seu, que ahir va tornar a obrir l’interior del local.C. SANS

Creat:

Actualitzat:

El Pirineu va entrar ahir a la fase 2 de la desescalada de l’estat d’alarma, cosa que es va notar especialment a la Seu. La capital de l’Alt Urgell va poder obrir a la fi l’interior de bars i restaurants, així com prescindir de franges horàries per passejar amb menors i per practicar esports. Es va afegir d’aquesta manera a la relaxació de les mesures de confinament que, des de divendres passat, ja s’aplicaven a la resta de municipis de muntanya i en un total de 206 localitats de les comarques lleidatanes amb menys de 10.000 habitants i una baixa de població.

Tanmateix, gran part dels avanços en el desconfinament que acompanyen la fase dos encara no s’apliquen a les comarques del Pirineu. El fet de no poder rebre visitants d’altres regions sanitàries va frenar l’obertura de negocis al sector de l’hostaleria. Les empreses d’esports d’aventura, per la seua banda, esperen instruccions precises per garantir la seguretat (vegeu la pàgina 6), i tampoc van obrir les sales de cine ni les autoescoles.

A la capital de l’Alt Urgell es van posar en marxa les mesures que es van activar divendres en 206 municipis

Tampoc els padrins de les catorze residències de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran no van rebre encara visites dels seus familiars, i no ho faran almenys fins dimecres. Això es deu al fet que cada centre ha de disposar d’un protocol per evitar contagis i el departament de Salut ha de validar-lo.

La delegada del Govern al Pirineu i Aran, Rosa Amorós, va confirmar que la Generalitat ultima la revisió d’aquests protocols. L’aval del Govern podria arribar avui mateix, per la qual cosa demà dimecres ja es podrien iniciar les visites. Les residències hauran d’adoptar mesures de seguretat com habilitar una àrea neta específica per a visites, assegurar una visita setmanal per resident, que el visitant sigui sempre un mateix familiar i que no s’hi estigui més de mitja hora. Així mateix, els que accedeixin al centre hauran de portar mascareta, se’ls prendrà la temperatura, se’ls desinfectarà el calçat i hauran de mantenir la distància mínima de dos metres amb els residents.

El pla de desconfinament de Salut classifica les residències en tres tipus. Al Pirineu, dotze són verds, sense contagis i amb garanties d’aïllament i sectorització d’espais. Unes altres dos són taronges, tipologia que reuneix les que estan implementant les mesures de seguretat i, malgrat tenir àrees netes, poden tenir algun contagi aïllat. No n’hi ha cap de classificada coma roja, categoria que es reserva per a les que tenen nombrosos contagis.

Fonts del departament de Benestar van apuntar que només podran rebre visites les residències catalogades com a verds. “Les taronges estan encara en procés”, van dir. Val a recordar que la conselleria de Salut havia afirmat divendres passat que els catorze centres del Pirineu podrien rebre visites.

La directora de la residència de Tremp, Remei Navarri, va assegurar que el centre està preparat i espera avui l’aval de Salut. També l’esperen a la de la Pobla de Segur, segons l’alcalde, Marc Baró. Per la seua part, des de la residència del Pont de Suert van explicar que “tan aviat com la Generalitat ens doni el vistiplau” planificaran visites. Al geriàtric Sant Antoni de Vielha esperen els resultats dels últims tests PCR a usuaris i treballadors, segons va assenyalar la conselhèra de Salut, Maria Vergés.

En alguns centres geriàtrics, com el del Pont de Suert i Esterri d’Àneu, els familiars ja poden veure la seua gent gran des del carrer. A la Seu d’Urgell, la Llar de Sant Josep no ha enviat encara el protocol i no preveu visites al llarg d’aquesta setmana.

tracking