SEGRE

MEDI NATURAL GESTIÓ

Municipis del Pirineu, sense ajuts del Parc Natural

Dotze corporacions queden fora i algunes amenacen de deixar l'entitat || Altres insten a canviar les bases de la convocatòria

Imatge d’arxiu d’Unarre i Cerbi, a la Guingueta d’Àneu.

Imatge d’arxiu d’Unarre i Cerbi, a la Guingueta d’Àneu.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ajuntaments i EMD que formen part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran han denunciat la falta d’ajuts per part de la conselleria de Territori dins de la línia de projectes subvencionables vinculats a l’espai natural i alguns amenacen de deixar l’entitat de gestió. Segons van informar ahir, cinc ajuntaments i set entitats (Farrera, EMD de Civís, EMD de Baiasca, EMD de Sorpe, Soriguera, EMD d’Ainet de Besan, EMD d’Arestui, Rialp, Vall de Cardós, EMD de Montenartró, EMD de Vila i Castellbò i Tírvia), que aporten 35.000 hectàrees de les 79.317,21 del parc, s’han quedat sense subvencions. Per la seua banda, afegeixen, entitats i col·lectius privats que no són propietaris de terrenys al parc han estat beneficiats amb 227.000 euros per als seus projectes. L’alcalde de Vall de Cardós, Llorenç Sánchez, va dir que es plantegen deixar el Parc Natural. La convocatòria és per a tres anys. Així mateix, l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, es va desvincular d’un primer comunicat del consell comarcal del Sobirà de denúncia de les dotze entitats, però va assenyalar que ha traslladat a Territori el rebuig de les bases de la convocatòria, que perjudiquen els ajuntaments.

Territori rebutja que es donin subvencions a discreció

El director general de Medi Natural, Ferran Miralles, va rebutjar qualsevol discrecionalitat en la concessió dels ajuts, que es determina per punts. Va admetre que les bases del concurs beneficien projectes d’entitats privades ja que puntuen objectius de protecció del medi o la mobiliatzació de voluntaris, entre altres aspectes. També va assenyalar que s’han presentat més de 130 projectes per valor de dos milions d’euros per a una convocatòria dotada amb 700.000 euros per a tot Catalunya, per la qual cosa és normal que alguns en quedin fora. I va recordar que la resolució és provisional i admet canvis, per exemple, si alguns projectes cauen. Miralles es va obrir a revisar les bases per preveure una línia d’ajuts a infraestructures.

tracking