SEGRE

RELIGIÓ CENTRES DE CULTE

El santuari d'Ivorra serà la seu de la comunitat copta a Catalunya

Per 50 euros anuals per als propers cent anys i s'evitarà la degradació de l'edifici

Els preparatius del santuari del Sant Dubte, que acollirà la comunitat copta ortodoxa.

Els preparatius del santuari del Sant Dubte, que acollirà la comunitat copta ortodoxa.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’edifici del Sant Dubte d’Ivorra serà la seu central de la comunitat copta ortodoxa a Catalunya. Segons el rector, Fermí Manteca, la seua situació, a Lleida però equidistant respecte a les altres tres províncies catalanes, va portar la comunitat a projectar situar la seu al santuari mil·lenari de la Segarra.

Manteca va explicar que prèviament es va consensuar amb els veïns i es va plantejar amb l’objectiu que el santuari no s’acabi degradant per falta d’ús. En l’actualitat només acull el culte a la Candelària al febrer, Pasqüetes al març i Santa Maria a l’agost.

Del conjunt monumental la comunitat ocuparà l’antic hostal i es compartirà l’ús entre les comunitats copta i la catòlica de l’Església de Santa Maria. L’actual sala d’actes es mantindrà com a centre d’interpretació permanent del Sant Dubte.

El projecte preveu també la cessió d’una petita finca contigua perquè els monjos puguin utilitzar-la com a espai d’hort i zona de passeig.

El conveni implica el pagament anual de 50 euros per un termini que conclourà de forma conjunta amb l’Església dels Dolors de Cervera, on també tenen una seu per de 100 anys.

Segons Manteca, per la seua magnitud, l’edifici necessita un manteniment que s’assegura amb la instal·lació de la comunitat. La comunitat copta de la Segarra és la més gran de Catalunya amb setanta famílies de les 170 que hi ha a tot el territori. Inicialment, està previst que s’instal·lin al santuari cinc monjos, va explicar ahir el coordinador dels coptes a Catalunya, el pare Rewis.

Segons la tradició, al segle XI, el rector de l’església on ara està el santuari va dubtar de Crist durant la consagració, cosa que va motivar que brollés sang del calze.

tracking