SEGRE

AIGÜES

Més de 100 municipis de Lleida aboquen les aigües residuals al riu al no tenir depuradora

Suposen el 20 per cent de la població a Lleida, segons l'Agència Catalana de l'Aigua || Les plantes de Torre-serona i Vilanova de Segrià començaran a construir-se aquest estiu i costaran uns 9 milions

Imatge d’arxiu de la depuradora de Cervera.

Imatge d’arxiu de la depuradora de Cervera.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cent dos estacions depuren actualment les aigües residuals de 101 municipis de Lleida (en la seua totalitat o en alguns dels nuclis), mentre que els altres 130 aboquen aquestes aigües directament a rius o torrents. Es tracta, en alguns casos, de nuclis de població importants com Organyà, l’ajuntament del qual va avançar la setmana passada que la promoció del polígon industrial al municipi permetrà la construcció d’una EDAR pròximament.

En el cas de l’Alt Urgell, les estacions actuals depuren les aigües de 7 dels seus 19 municipis, entre els quals la Seu i Oliana. Al Segrià tenen depuradora 18 dels 38 municipis; al Pallars Sobirà, 10 dels 15 (encara que nombrosos nuclis de població petits queden al marge); al Pallars Jussà són 12 de 14; a la Noguera, 12 dels 30 municipis; a l’Urgell, només quatre sobre 20 (Tàrrega, Agramunt, Verdú i Bellpuig); a la Segarra, 3 sobre 21 (Cervera, Guissona i Sant Guim de Freixenet), mentre que al Solsonès són 4 sobre 15 i a les Garrigues, 7 sobre 24. Tres dels 6 municipis de la Cerdanya lleidatana tenen també sistema de depuració, i a la Val d’Aran són 5 sobre 9. A l’Alta Ribagorça els tres tenen cobertura i al Pla d’Urgell, són 12 dels 16 municipis.

A la Segarra hi ha projectades 50 depuradores amb una inversió de 100 milions

A l’Urgell només estan coberts 4 municipis i a la Segarra són 3, tot i que són els de més població

L’Agència Catalana de l’Aigua, que és responsable de la depuració de les aigües a Catalunya, va incidir que aquestes 102 plantes actives donen servei a un 80 per cent de la població de les comarques del Pirineu i el pla.

L’ACA té programades 28 actuacions a Lleida per reduir l’abocament d’aigües residuals al riu i dos de les quals s’han de dur a terme aquest estiu. Es tracta de la depuradora de Torrefarrera i Torre-serona, que contempla una inversió de 4,7 milions d’euros. L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, va avançar ahir que les obres començaran en els propers dies. L’EDAR s’ubica al terme de Torre-serona. L’altra actuació és la planta de Vilanova de Segrià, que també donarà servei a Benavent, de 4,3 milions. A la Segarra, per exemple, hi ha projectades mig centenar de depuradores de menor mida per un valor de 100 milions.

tracking