SEGRE

INCIDÈNCIES MEDI AMBIENT

Els Mossos investiguen un abocament de 20.000 litres de gasoil a Arties

El combustible, procedent d'un tanc del Parador d'Arties, es va filtrar per la xarxa de desaigües || Va ser contingut en un estany independent de la depuradora

Una de les barreres de contenció que es van instal·lar a la presa de Sant Joan de Toran.

Una de les barreres de contenció que es van instal·lar a la presa de Sant Joan de Toran.C. G. A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unitat regional de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra a Aran ha obert una investigació per conèixer les causes i l’origen de l’abocament de 20.000 litres de gasoil al riu Garona al seu pas pel municipi d’Arties. El vessament de l’hidrocarbur es va detectar a mig matí a la depuradora d’Arties, on es va aconseguir contenir la major part del gasoil en un tanc independent. El líquid es va anar vessant, possiblement, des del Parador d’Arties per la xarxa general de desaigües fins a arribar a l’estació depuradora d’aquesta població. Allà, els Pompièrs d’Aran i els tècnics de la infraestructura van poder contenir el gasoil i durant la jornada d’ahir es va anar transvasant a uns camions cisterna per poder ser traslladat a un centre de tractament. Tanmateix, el síndic d’Aran, Paco Boya, va apuntar que part de l’abocament també va arribar al riu Garona aigües avall. Boya va assenyalar que es va haver de desviar el riu cap a la presa de Sant Joan de Toran (l’última abans d’arribar a França) i allà fer una maniobra amb barreres de contenció per retenir el gasoil. Així mateix, va assegurar que a última hora de la tarda el líquid que havia arribat a la presa de Toran era ja residual.

El Conselh Generau d’Aran va informar les autoritats franceses per si haguessin de prendre mesures o aplicar un protocol de seguretat, que finalment no va ser necessari perquè l’afectació va ser mínima, va dir Boya. Per la seua part, l’alcalde de Naut Aran, César Ruiz Canela, va explicar que el vessament es va conèixer a mig matí i juntament amb els Pompièrs d’Aran i els Mossos es va buscar l’origen de l’abocament, que provenia del Parador d’Arties. “Un dels tancs de gasoil d’aquest establiment tenia una fissura per on es filtrava l’hidrocarbur”, va dir. Ahir es desconeixia quan es va iniciar l’abocament abans que es detectés al riu Garona. Els treballs per transvasar el líquid del tanc de la depuradora als camions cisterna es van allargar durant el dia. Per la seua part, els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació per determinar l’origen i les causes d’aquest vessament i poder actuar en conseqüència en cas d’haver-hi una irresponsabilitat.

tracking