SEGRE

ESNOTICIA

Més de 50 municipis de Lleida, lliures de Covid des de l'inici de la pandèmia

Més de mig centenar de municipis de les comarques de Lleida no han registrat casos de coronavirus des de l'inici de la crisi sanitària. Són totes poblacions per sota dels mil habitants. Malgrat no tenir contagis, algunes s'han trobat que la Generalitat els ha aplicat restriccions pròpies de les localitats que registren rebrots.

Les pubilles i els hereus de la Granja, que aquest any ha cancel·lat la festa major.

Les pubilles i els hereus de la Granja, que aquest any ha cancel·lat la festa major.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de mig centenar de municipis de Lleida estan lliures de coronavirus des de l’inici de la crisi sanitària. Són un de cada quatre dels 231 que conformen la província de Lleida, encara que el seu nombre és menor que fa tres mesos: a finals d’abril eren més de 75 els que no havien registrat cap contagi de Covid-19.

Les localitats que fins ara no tenen casos confirmats responen a un perfil comú: tenen pocs habitants, per sota del miler de veïns censats. La distribució territorial, en canvi, és molt desigual. La meitat estan al Pirineu i la resta, al pla.

Els municipis sense Covid són localitats amb pocs habitants, la majoria a les comarques de muntanya Davant de la incertesa sobre quant duraria el confinament, s’ha cancel·lat la festa major

Així ho apunten tant les dades de la Generalitat, que recullen només els municipis de més de dos-cents habitants, com fonts municipals a les localitats que no assoleixen aquest llindar de població. La Noguera, les Garrigues i l’Alt Urgell són les comarques amb més municipis sense Covid-19. Només entre aquestes sumen una trentena. La resta es distribueix entre els Pallars, amb nou entre el Jussà i el Sobirà; la Segarra, amb cinc; el Solsonès amb almenys quatre, i la Cerdanya amb només un, Riu de Cerdanya. També l’Urgell en té només un, els Omells de na Gaia.

A la Val d’Aran, Arres, Canejan i Bausen són els únics que no han registrat contagis de coronavirus.

En canvi, el Segrià, el Pla i l’Alta Ribagorça n’han tingut, en una mesura o una altra, en tots els seus municipis.

Malgrat no tenir contagis coneguts, la Generalitat ha aplicat en alguna d’aquestes localitats mesures pròpies dels municipis que han patit rebrots. És el cas de Bellmunt d’Urgell, lliure de Covid des de l’inici de la pandèmia i a què s’apliquen les mateixes restriccions que a Balaguer al pertànyer els dos a la mateixa Àrea Bàsica de Salut (ABS). Això suposa mantenir el 50% de l’aforament en bars i restaurants i limitar la venda a visites amb cita prèvia, coses que en realitat no les afecten ja que no tenen comerços ni establiments d’hostaleria. Mantenen les piscines obertes i segueixen les mesures de prevenció i seguretat.

Altres municipis de la comarca sense casos de Covid-19, com Foradada i Alòs de Balaguer, van ser inclosos per error en les restriccions per coronavirus de la Noguera. Edils d’aquestes localitats van indicar que els han comunicat que “ho arreglaran ben aviat perquè ni tenim contagis ni n’hem tingut”. Tampoc no han registrat casos Oliola, Vilanova de l’Aguda, Cabanabona i Tiurana. Diferent és el cas de la Granja d’Escarp. Aquest municipi del Segrià ha tingut tres casos des de l’inici de la pandèmia, però l’últim va rebre l’alta ahir mateix.

Sense un sol contagi actiu, continua subjecte a les mesures de confinament que la Generalitat aplica a la ciutat de Lleida i a uns altres cinc municipis del Baix Segre, les més restrictives de Catalunya. Això ha provocat queixes de l’ajuntament al llarg dels últims dies (vegeu el desglossament).

A l’Alt Urgell, Fígols i Alinyà, Valls d’Aguilar, Alàs i Cerc, Peramola, Estamariu, la Vansa i Fórnols, Josa i Tuixent, Pont de Bar, Cava i Arsèguel són localitats sense casos registrats de coronavirus, segons fonts municipals i de la Generalitat. Tampoc no els han patit en municipis de les Garrigues com Bovera, el Soleràs, Granyena, Fulleda, Bovera, Tarrés, els Torms, El Vilosell, la Pobla de Cérvoles i Castelldans.

Amb restriccions després de l’alta a l’únic contagiat

L’únic encomanat de Covid-19 a la Granja d’Escarp va rebre ahir l’alta, de forma que aquest municipi ha quedat en una situació inusual: sense un sol cas, però sotmès a les mesures més estrictes de confinament de Catalunya, les que la Generalitat aplica també a la ciutat de Lleida i en uns altres cinc municipis del Baix Segre. L’alcalde, Manel Solé, ha reclamat en diverses ocasions al Govern des de dimecres passat que aixequi les restriccions al municipi. “He tornat a escriure als responsables de Protecció Civil per demanar-los que ens excloguin del confinament o, almenys, justifiquin per què segueixen aplicant-lo”, va explicar ahir l’alcalde. Va insistir que la Granja d’Escarp, amb tres casos de coronavirus des de l’inici de la pandèmia al març, “té la sisena taxa de contagi més baixa del Segrià” però, tot i així, “ens apliquen les restriccions més severes del país”. La conseqüència d’això són bars i restaurants tancats, la prohibició de reunions i la cancel·lació de tota activitat cultural, i en especial la festa major, que el municipi havia de celebrar aquest mateix cap de setmana. Les pubilles i els hereus s’han quedat aquest any sense celebració. L’únic avenç recent ha estat reobrir la piscina, com també han fet Aitona i Seròs.

Torra fa autocrítica per no informar els ajuntaments El president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar ahir públicament que el Govern ha de fer autocrítica sobre la falta d’informació als alcaldes dels municipis amb rebrots de Covid-19. “Probablement hauríem d’haver estat més coordinats amb els alcaldes de Lleida. No tinc problema a reconèixer-ho”, va dir, l’endemà d’admetre-ho davant dels alcaldes del Segrià i la Noguera (vegeu SEGRE d’ahir). Va explicar que ha donat instruccions al conseller Miquel Buch per sancionar els incompliments de les mesures per combatre la pandèmia. Va afegir que arriben notícies “positives” de Lleida malgrat que volen ser prudent i no aixecar expectatives.

tracking