SEGRE

TURISME INNOVACIÓ

Sort i Les es converteixen en 'escape rooms' per mostrar el patrimoni amb endevinalles

Dos emprenedors del Pallars impulsen aquesta iniciativa que farà servir aplicacions per a mòbils || En preparen altres de similars a Ribera de Cardós, Canejan i en projecten mitja dotzena al Pirineu

Imatge d’arxiu d’una vista de Sort.

Imatge d’arxiu d’una vista de Sort.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els municipis de Sort i Les converteixen els carrers i places en escenaris d’escape rooms, jocs basats en enigmes i endevinalles que s’han popularitzat en els últims anys. Dos emprenedors del Pallars impulsen aquesta iniciativa turística que fa servir aplicacions de telefonia mòbil i que aprofita la història de la localitat per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural d’aquestes dos poblacions del Sobirà i Aran.

Els impulsors d’aquesta iniciativa s’hi refereixen com escape tours. Recalquen així la diferència respecte als escape rooms habituals, que solen transcórrer en una sola habitació o edifici. A Les i Sort, els jugadors han de recórrer el poble per superar els reptes que els planteja el joc. Només necessiten un telèfon mòbil o una tablet amb accés a internet. Si no poden desxifrar algun dels enigmes, podran rebre pistes consultant la mateixa aplicació.

Aquestes dos iniciatives suposen nous atractius turístics per a les comarques de muntanya, que se sumen a l’ampli patrimoni natural i cultural del Pirineu de Lleida. Lluís Montornès, un dels impulsors, va explicar ahir que els escape tours són de “dificultat mitjana” i estan destinats a grups, famílies i parelles.

A Sort, el fil conductor és la història dels que van escapar dels nazis a través del Pirineu durant la Segona Guerra Mundial. Durant el recorregut pels carrers de la capital del Pallars Sobirà, d’uns dos quilòmetres, els usuaris hauran de resoldre quinze enigmes. Montornès va apuntar que aquesta activitat es va posar en marxa fa tres setmanes i unes quaranta persones ja hi han participat.

Per la seua part, l’alcalde de Les, Andreu Cortés, va assegurar que amb la ruta La clau de Les volen “donar a conèixer el patrimoni” i el nucli antic del municipi. Va remarcar que hi poden participar des de nens de set anys fins a adults. L’objectiu és aconseguir la clau de Les, com la que figura a l’escut d’aquest municipi fronterer. Per això, la ruta “juga entre el patrimoni i la història” de la localitat. Cortés va afegir que el consistori buscava una proposta “que posés en relleu el poble i fos diferent a la resta” i al final van optar per aquesta ruta amb tretze enigmes, un dels eixos del pla de dinamització turística de Les (vegeu les claus).

Així mateix, Montornès va explicar que ja estan treballant en dos escape tours més: un a Canejan, que podria estar a punt d’aquí a un mes; i un altre a Ribera de Cardós. De la mateixa manera, va assegurar que l’any que ve hi haurà “mitja dotzena” d’aquestes rutes en municipis del Pirineu de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una vista de Sort.

Imatge d’arxiu d’una vista de Sort.SEGRE

tracking