SEGRE

COVID

Fruita amb Justícia Social celebra la suspensió de l'activitat d'Arfon Fruits

Demana de retirar ajuts públics a empreses que incompleixen les seues obligacions amb els treballadors

L'empresa tancada d'Aitona

L'empresa tancada d'AitonaAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Fruita amb Justícia Social ha celebrat aquest dimarts que la Conselleria de Salut hagi suspès l’activitat de l’empresa Arfon Fruits de Aitona "per negar-se primer a fer proves de PCR de coronavirus i després fer treballar a persones positives".

"Celebrem que la Conselleria de Salut i la de Treball hagin actuat contra l’empresa Arfon Fruits, però lamentem que sigui tard per a moltes treballadores que han patint els delictes contra la salut dels empresaris", ha afirmat la plataforma en un comunicat.

Fruita amb Justícia Social reclama "que totes les treballadores que han donat positiu passin a cobrar la baixa laboral, i totes les persones que ara es quedaran sense feina passin a cobrar un ERTE, a més que totes elles siguin indemnitzades per ser víctimes de l’actuació delictiva de l’empresa".

INSPECCIÓ DE TREBALL

L’entitat ha destacat que el 7 de juliol va demanar a Inspecció de Treball que actués d’ofici acudint presencialment als llocs de treball de totes les empreses de recol·lecció de fruita, agroalimentàries i escorxadors, per comprovar si estaven implementant les mesures necessàries per protegir els seus empleats. La plataforma va demanar també als inspectors de verificar si s’estava complint amb la normativa de prevenció de riscos laborals i si s’estaven respectant els drets bàsics dels treballadors. També reclamava a la Inspecció que comprovés si es respectava el dret a l’allotjament, amb les condicions establertes per conveni col·lectiu en el cas de les persones temporeres, i si es complia amb la percepció de salari i el descans legalment establert entre jornades.

Anteriorment a la demanda d’actuació de control de tota la patronal, havia presentat denúncies contra empreses particulars que no estaven garantint la salut en matèria de prevenció davant el coronavirus, segons la plataforma.

Fruita amb Justícia Social agrega que des del mes de maig diferents treballadors s’han dirigit a la plataforma "angoixades" i preocupades per la falta de EPIs en el lloc de treball, per acomiadaments en cas de malaltia i per pressions per anar a treballar malgrat trobar-se malament.

També es queixaven, segons la plataforma, de falta de temps de descans i de vulneracions en matèria de salut laboral, per la qual cosa Fruita amb Justícia Social recalca que el cas de l’empresa d’Aitona suspesa "és molt greu, però no és un cas aïllat".

En aquest context, la plataforma exigeix a la patronal que ordeni el sector i expulsi qui exerceix males praxis per acabar amb els presumptes actes delictius contra la salut i la dignitat de les persones.

ES DIRIGEIXEN A TERESA JORDÀ

També reclama a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que reconegui les persones treballadores de la fruita com a sector agrari i "que es posi al costat de qui pateix brutals vulneracions dels seus drets".

"La fruita que es produeix amb la vulneració de drets humans no ha de poder arribar al mercat, esperem que es retirin tots els ajuts públics a les empreses que no compleixen amb les seues obligacions cap a les persones treballadores", conclou l’entitat.

tracking