SEGRE

MEDI AMBIENT GESTIÓ CINEGÈTICA

La mitja veda obre amb pocs caçadors al no poder abatre encara guatlles ni tórtores

Societats de caça lleidatanes esperaran a la setmana que ve, quan s'alçarà aquesta limitació imposada per la UE || Ara per ara només es permet capturar el tudó, l'estornell vulgar i la garsa

Teixidó (centre), al costat de dos caçadors més a Alguaire. Porten mascareta abans i després de caçar.

Teixidó (centre), al costat de dos caçadors més a Alguaire. Porten mascareta abans i després de caçar.LAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida va estrenar ahir una mitja veda atípica, en la qual per ara només es pot caçar el tudó, l’estornell vulgar i la garsa. Les guatlles, tórtores i coloms braus no es podran abatre fins al cap de setmana que ve. La Generalitat aplica així normativa europea per preservar les aus migratòries (com va avançar SEGRE el 29 de juliol). En conseqüència, molts caçadors es van quedar a casa i diverses societats de caça lleidatanes van optar per estrenar la mitja veda la setmana vinent. Així ho va explicar ahir Jaume Teixidó, president de la Federació de Caça de Lleida.

Teixidó va explicar que la guatlla i la tórtora són les espècies més apreciades pels caçadors, per la qual cosa alguns no han començat encara la mitja veda. Va afegir que, si bé el caçador ha de distingir les aus, el veto a capturar espècies migratòries suposa el risc d’abatre’n alguna per error. Això és una infracció i implica la possibilitat de sancions. “Precisament quan les multes han pujat de forma substancial”, va reblar.

Els caçadors no estan obligats a portar mascareta mentre cacen, al tractar-se d’una activitat esportiva

Les noves sancions oscil·len entre els seixanta euros per a les infraccions més lleus i 120.000 per a les més greus. “No ens oposem a limitar les captures si la població d’una espècie baixa”, va recalcar Teixidó, encara que va subratllar que algunes normes d’aquest any són de difícil aplicació o poden donar peu a equívocs.

En aquest sentit, va criticar la norma que, per primera vegada, limita la caça de la tórtora a horari de matí fins a les 12.00 hores. Fins ara, les restriccions a caçar aus es basaven en un límit de captures per caçador i dia. Per a Teixidó, aquest nou procediment es presta a confusions. “Quan l’horari de les tórtores acaba, es poden seguir caçant altres espècies”, va explicar. “Si un agent rural et veu a les 12.30 amb una tórtora, pot no creure que l’has caçat al matí i denunciar”, va apuntar com a exemple. Només podran capturar-se fins a cinc tórtores per caçador i dia, i estarà prohibit abatre-les en vedats de la Ribagorça, el Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès. Els dies hàbils de caça a la mitja veda de Lleida són els dijous, dissabtes, diumenges i festius fins al 13 de setembre. Coincideix amb caceres de conills allà on provoquen danys a l’agricultura. La pandèmia té una escassa incidència en aquesta activitat, ja que els caçadors solen mantenir almenys vint metres de distància entre si. Així mateix, no estan obligats a portar mascareta mentre cacen al tractar-se d’una activitat esportiva.

Cooperació per aconseguir una gestió sostenible de la guatlla

La Federació de Caça, la Universitat de Lleida (UdL) i altres entitats col·laboren en un projecte per aconseguir una gestió sostenible de les guatlles a Espanya. Sota el nom de Coturnix (guatlla en llatí), té com a objectiu recollir informació sobre la població d’aquesta espècie que faciliti la presa de decisions sobre el seu aprofitament cinegètic. Jesús Nadal, de la UdL, lidera aquesta investigació, que es portarà a terme durant un període de quatre anys i que haurà de consolidar una xarxa de col·laboradors que aportin dades sobre el cens i captures d’aquestes aus.

tracking