SEGRE

ESNOTICIA

PCR al personal de restaurants i bars de la Seu d'Urgell i en tres empreses de Balaguer

L'Alt Urgell i la Noguera, les dos comarques amb més risc de rebrot de Catalunya

Una patrulla de la Guàrdia Urbana de la Seu informava ahir del control exhaustiu.

Una patrulla de la Guàrdia Urbana de la Seu informava ahir del control exhaustiu.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El personal de bars i restaurants de la Seu se sotmetrà a tests de Covid-19, mentre que Salut en farà 300 en almenys tres empreses de Balaguer, el municipi català amb més risc de rebrot. S'ha disparat a l'Alt Urgell, que en pocs dies s'ha convertit en la comarca de Catalunya amb més possibilitat de rebrot seguida de la Noguera.

Tot el personal de bars, restaurants i locals de lleure nocturn de la Seu se sotmetrà en els propers dies a tests PCR. Serà un cribratge “focalitzat” a la recerca de contagis de coronavirus al detectar focus en aquests negocis. Així ho van acordar ahir a la nit Salut i l’ajuntament, que hores abans havia anunciat controls policials en establiments d’hostaleria per verificar que respecten les mesures sanitàries. Això respon a un fort augment del risc de rebrot. Es considera alt quan l’índex és més gran que cent, i a la Seu és de 645. L’Alt Urgell, amb 560, s’ha convertit en qüestió de dies a la comarca amb més possibilitat de rebrots de tot Catalunya.

Fonts municipals van explicar que la Seu ha entrat en “situació de brot comunitari” i que els brots detectats “estan relacionats amb bars, restaurants i locals de lleure”. Es tractaria de dos restaurants i un local de lleure nocturn, un pub al qual acudeixen persones que exerceixen la prostitució i els qui busquen els seus serveis. A banda del personal, el consistori va apuntar a cribratges dirigits a clients d’alguns locals.

Agents de policia informaven ahir responsables dels establiments, i partir d’avui multaran i fins i tot tancaran locals si cometen infraccions. El vicealcalde, Francesc Viaplana, va dir que “si hi ha focus en altres activitats actuarem igual”. Va descartar que l’augment de contagis es degui al turisme i va recalcar que “són autòctons”. Hi ha 34 casos actius, dos a l’hospital. Uns 400 veïns estan en aïllament després de contactes estrets amb positius.

Al pla, la Noguera és la segona comarca catalana en risc de rebrot (466) i la capital, Balaguer, el municipi amb l’índex més alt de Catalunya, 799. Salut preveu dur a terme un mostreig amb uns 300 tests PCR en almenys tres empreses de la localitat i el seu entorn, totes amb instal·lacions de refrigeració com fructícoles i escorxadors. L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, va explicar que les empreses estaven per decidir i va mostrar la seua preocupació davant d’un “brot comunitari” en el qual no s’aprecien focus ni causes aparents. “Ja apliquem totes les mesures de seguretat”, va dir.

tracking