SEGRE

MUNICIPIS PROMOCIÓ

Pobles de Rialb denuncien que el turisme no arriba a l'embassament i exigeixen mesures ja

Platges, embarcadors i illes flotants que ja es van prometre fa vint anys i més promoció || Per tenir banyistes com Sant Antoni i Cellers a l'espera del pla director, encara en tràmit

Vista del pantà de Rialb el dia 22, quan el Pirineu i el Prepirineu estaven al 100% d’ocupació.

Vista del pantà de Rialb el dia 22, quan el Pirineu i el Prepirineu estaven al 100% d’ocupació.LAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els municipis afectats per Rialb denuncien que el pantà no està explotat turísticament, una situació que es podria revertir si la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre fes les inversions mínimes promeses fa vint anys, diuen, els mateixos que té l’embassament, i hi hagués més promoció institucional. Malgrat que durant aquest mes l’afluència de turistes ha estat massiva al Pirineu i el Prepirineu, on hotels, càmpings i cases rurals han arribat al 100% d’ocupació, l’entorn de Rialb estava desert. Una situació ben diferent presentaven Sant Antoni o Cellers, al Pallars Jussà. Segons l’alcalde de Tiurana, Àngel Villarte, podria ser ben diferent si la CHE habilités els embarcadors, illes flotants i platges promeses com a contrapartida per deixar les seues cases a mitjans dels anys noranta, una cosa que no costaria gaire i canviaria la fisonomia de l’embassament.

En el mateix sentit es va expressar l’alcalde de la Baronia, Antoni Reig, que va remarcar que “no hi ha platges habilitades, per la qual cosa la gent no l’utilitza com a zona de bany”. No obstant, en aquest municipi hi ha una empresa d’esports nàutics, Lapica Trips, que assegura que ha treballat bé durant l’estiu, tenint en compte els efectes de la Covid, encara que hi podria haver més activitat si l’entorn estigués més preparat, una cosa que també serà un revulsiu per a la inversió privada. La presidenta del Consorci Segre-Rialb, que reuneix els municipis de Tiurana, Bassella, la Baronia, Ponts, Oliana i Peramola, i alcaldessa d’aquesta última població, Gemma Orrit, va remarcar que el pantà no està pensat per a l’explotació turística i que únicament es podrà revertir aquesta situació quan hi hagi un pla d’usos i gestió específic per a l’embassament i el seu entorn, cosa que fa anys que es tramita.

Millorar la imatge de l’entorn atrauria més empreses privades a l’embassament

Val a recordar que Territori va aprovar al gener el Pla Director Urbanístic per a la gestió de l’entorn de l’embassament després de dos anys de tràmits, que preveu una via verda al voltant de 120 quilòmetres per al senderisme i l’aprofitament de la làmina aquàtica amb una inversió de quinze milions d’euros. No obstant, es tracta d’una aprovació inicial, per la qual cosa queda pendent que el Govern ho ratifiqui definitivament perquè els consistoris posin fil a l’agulla, una qüestió que la Covid pot demorar temps, va explicar Orrit. Tanmateix, alguns alcaldes no volen continuar desaprofitant oportunitats com ha passat aquest mes.

La Baronia preveu obrir l’accés al forat de Bulí en els propers diesL’ajuntament de la Baronia preveu obrir ben aviat l’accés al forat del Bulí, un congost al riu Rialb molt freqüentat per turistes i amants del barranquisme. El consistori del municipi el va tancar el mes de juliol passat els caps de setmana i festius i durant aquest mes va restringir el pas cada dia excepte a veïns i esportistes que haguessin sol·licitat permís amb temps donat el risc d’incendis i el col·lapse de turistes que acudien a la zona. Segons va manifestar l’alcalde, Antoni Reig, si s’hagués produït un foc la zona hauria estat una trampa, ja que no hi haurien pogut accedir bombers ni vehicles d’emergència. La previsió és tornar a obrir el pas al barranc quan el Pla Alfa arribi a nivell 0. Segons els Agents Rurals, avui el nivell serà 1 a l’espera que continuïn baixant les altes temperatures que s’han registrat en els últims dies i es registrin precipitacions que redueixin totalment la possibilitat d’incendi.

tracking