SEGRE

COMARCAS

Torra insta el rei i Sánchez a disculpar-se per l'afusellament del president Companys

Denuncia la “persecució” de l'Estat contra els “presos polítics i exiliats” i adverteix que Catalunya avançarà cap a la independència || Demana “un últim esforç solidari” contra la pandèmia

L’acte institucional va ser presidit per Quim Torra, acompanyat per Pere Aragonès.

L’acte institucional va ser presidit per Quim Torra, acompanyat per Pere Aragonès.RUBÑEN MORENO/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, va instar ahir Felip VI i el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, a demanar disculpes en nom de l’Estat per l’afusellament del lleidatà Lluís Companys, que va ostentar la prefectura de la Generalitat en els últims anys de la II República espanyola i durant la Guerra Civil. Quan falta poc més d’un mes perquè es compleixin vuitanta anys de la seua execució per ordre de la dictadura franquista i en vigílies que La Moncloa aprovi una nova llei de memòria democràtica, Torra va subratllar que el Parlament ja va anul·lar el 2017 el consell de guerra contra Companys i 66.000 catalans més, i va exigir a l’Estat que organitzi un “acte solemne” per recordar el president nascut al Tarròs, així com la resta de catalans que van morir als camps de concentració nazis, a les presons o a l’exili. “Espanya no ha assumit la seua responsabilitat ni ha demanat disculpes al poble de Catalunya”, va constatar. Així mateix, Torra va denunciar la “persecució” contra els “presos polítics i exiliats” tres anys després de l’1-O. El president va afirmar que l’actitud d’Espanya és la d’un estat “autoritari i venjatiu” i va remarcar que “persistirà” en el camí cap a la independència per millorar la vida dels set milions i mig de catalans.

D’altra banda, Torra va lamentar que la “maleïda” pandèmia ja s’hagi emportat “massa vides, massa somnis, massa projectes”. En aquest sentit, va demanar a la ciutadania “un últim esforç solidari” perquè els més petits recobrin, amb l’inici del curs escolar i la tornada a les aules, “el camí de la seua formació i del seu futur”. Així, va demanar estar “més atents que mai” perquè el retorn als centres educatius sigui “una història d’èxit”. Malgrat tot, el president va confiar que l’experiència de la pandèmia faci la ciutadania “més forta” per enfrontar un món “incert i poc previsible”.

Un acte dedicat al concepte ‘terra’ entès com a país, acte institucional de la Diada

Un acte dedicat al concepte terra entès com a país i com a món sencer va servir de punt de partida a l’agenda del Govern i del Parlament per a la Diada. Amb el títol Aquesta terra, l’espectacle, que es va portar a terme al Palau de la Generalitat, va fer referència a la part de terra que habita el poble català i des de la qual comparteix lluites amb la resta de la humanitat. L’esdeveniment també va servir com a homenatge especial al comportament de la ciutadania durant la pandèmia i com a record a les víctimes i va comptar amb la plana major del Govern de la Generalitat, encapçalat per Quim Torra, acompanyat pel vicepresident, Pere Aragonès. L’acte va estar dirigit per Lluís Danés i va comptar, entre d’altres, amb la participació de Lídia Pujol, establerta a la Segarra.

tracking