SEGRE

ESNOTICIA

Torra admet que van fallar en el confinament del Segrià

“Vam arribar tard, i ho reconec. Però ara és la millor comarca del país” en risc de rebrot

Un control dels Mossos aquest mes de juliol a les carreteres de Lleida.

Un control dels Mossos aquest mes de juliol a les carreteres de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va reconèixer ahir que el Govern va “fallar” en les mesures que es van prendre aquest estiu al Segrià. En una entrevista a Vilaweb, Torra assenyala que “el que va passar a Lleida no hauria passat si haguéssim fet el que hauríem d’haver fet”. En aquest sentit, afegeix que “això va fer que haguéssim de prendre unes decisions molt difícils. Recordo la gent de Lleida i el Segrià molt enfadada amb les decisions que vam prendre”. Malgrat tot, assegura que “ara és la millor comarca del país”. A l’entrevista, Torra admet que “vam aribar tard i ho reconec. Lleida fa que de sobte ens posem en tensió i, paradoxalment, ens permet actuar durant tot el mes d’agost amb totes les mesures i els cribratges, que fan que avui estiguem en una situació millor que Madrid”. D’aquesta manera, assenyala que “d’una mala gestió n’hem tret un aprenentatge, hem sabut corregir-ho i activar altres mecanismes. Això és fàcil de dir ara, però quan passa és diferent”.

Poc abans que el Govern decretés el confinament al Segrià, el dissabte 4 de juliol, Torra va insistir que no els tremolaria el pols al prendre mesures dràstiques. Tot i així, el 3 de juliol, la consellera de Salut, Alba Vergés, va descartar qualsevol tipus de confinament a Lleida, però al cap de menys de dotze hores, el Govern va decidir confinar el Segrià, on resideixen 210.000 persones, per l’augment de casos de Covid-19 arran de l’arribada massiva de temporers per la campanya de la fruita. La taxa d’incidència en aquell moment era de 149,1 persones per cada 100.000 habitants. Ara és de 71. La mesura va agafar per sorpresa lleidatans i va aixecar crítiques de l’hostaleria i de comerciants. De fet, aquests dos sectors afirmen que han tingut pèrdues d’uns 35 milions d’euros en poc més d’un mes.

Vergés, Sàmper, El Homrani i Jordà explicaran al Parlament la gestió sobre el rebrot al Segrià

Però les mesures no van acabar amb el confinament perimetral, on hi havia llibertat de moviments dins de la comarca, i el 12 de juliol, el Govern va decretar el tancament de Lleida i set municipis del Segrià, on només permetia desplaçaments essencials i prohibia les activitats culturals, esportives i d’hostaleria. Pocs dies més tard, Salut va admetre que va “arribar tard” a l’hora d’abordar el brot a la comarca.

A finals de juliol es va aixecar el confinament però van seguir en vigor algunes restriccions i el 14 de setembre es van aixecar. Els consellers Alba Vergés, Chakir El Homrani i Miquel Sàmper i Teresa Jordà compareixeran al Parlament per donar explicacions de la gestió.

tracking