SEGRE

PANORAMA

La pressió política es trasllada dels carrers als ajuntaments

Votacions telemàtiques i presencials en la consulta commemorativa a Bellpuig

Concentració de suport a Torra a Castelldans, dimarts.

Concentració de suport a Torra a Castelldans, dimarts.AJUNTAMENT DE CASTELLDANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inhabilitació de Quim Torra dictada pel Tribunal Suprem en vigílies de la commemoració del tercer aniversari del referèndum de l’1-O marca els actes organitzats des dels ajuntaments amb motiu d’aquesta efemèride. I és que Catalunya arriba a aquesta jornada marcada en roig al calendari del sobiranisme sense president de la Generalitat i amb el vicepresident, Pere Aragonès, assumint “funcions limitades de presidència” a l’espera d’unes eleccions que, si tot va segons el calendari previst, se celebraran el diumenge 7 de febrer de l’any que ve.

D’aquesta manera, el grup de JxCat a la Paeria va registrar ahir una moció per rebutjar la sentència del Suprem contra Torra. Segons va sostenir el primer tinent d’alcalde i portaveu juntista a Lleida, Toni Postius, la inhabilitació del fins ara president és “injusta, desproporcionada i exagerada” i per això demana al ple que la rebutgi i la denunciï.

En la mateixa línia, JxCat de Tàrrega ha impulsat la convocatòria d’un ple aquesta tarda a la capital de l’Urgell per rebutjar la sentència dels magistrats del Suprem. contra Torra, que van avalar la postura dels del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

D’altra banda, dimarts, dia en què va fer tres anys de la primera vegada que es va veure en públic una urna de votació de l’1-O, veïns de Castelldans es van concentrar davant de l’ajuntament per condemnar la inhabilitació de Torra per desobeir la Junta Electoral abans dels comicis generals del 28 d’abril del 2019. Es va llegir un manifest per la megafonia de la localitat i després es van cantar Els Segadors.

D’altra banda, a Bellpuig, igual com es va fer l’any passat, l’ajuntament ha organitzat per avui una consulta popular per recordar el referèndum. Aquest any, els veïns es pronunciaran sobre en quin lloc col·locar un memorial a les víctimes de la Guerra civil espanyola. A causa de la pandèmia, la votació serà presencial i telemàtica. A través d’internet, els empadronats al municipi podran votar fins al proper dia 11.

En paral·lel, el conseller d’Exteriors, el lleidatà Bernat Solé, va instar ahir els delegats de la Generalitat a l’estranger a “explicar la realitat” de la sentència del Suprem que ha apartat Quim Torra de la prefectura de l’administració catalana. Per a l’exalcalde d’Agramunt, la resolució dels magistrats és “una nova vulneració de drets humans per part de l’Estat” espanyol.

“Com a govern hem d’explicar la realitat que vivim al país”, va indicar, alhora que va insistir que “un conflicte polític ha de resoldre’s per vies polítiques i mai hauria d’haver estat judicialitzat”.

tracking