SEGRE

ESNOTICIA

Un any tràgic en accidents de muntanya al Pirineu lleidatà

Aigüestortes ha registrat sis víctimes mortals des del 21 de juny || Una major afluència de persones en paratges naturals ha disparat el nombre de rescats

Espais d'Aigüestortes en els quals s'han produït accidents mortals aquest any

Un any tràgic en accidents de muntanya al Pirineu lleidatàSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2020 està sent tràgic quant a accidents de muntanya mortals al Pirineu lleidatà. Només al parc nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici s’han registrat sis víctimes en un curt espai de temps, entre el 21 de juny i l’1 d’octubre. Es tracta d’unes xifres que mai s’havien assolit.

A aquestes sis persones cal sumar un excursionista que va morir al caure al buit el passat 5 de setembre a Alins, al parc natural de l’Alt Pirineu. Un dia abans, els Pòmpiers d’Aran van trobar a Bausen el cos d’un ciutadà francès de 58 anys desaparegut des del 2 d’agost passat.

D’altra banda, també a Aran, una jove va perdre la vida al ser arrossegada pel corrent de la Noguera Pallaresa al seu pas per Montgarri. Va ocórrer el 30 de maig i va morir a l’hospital Vall d’Hebron hores després de ser rescatada.

Un dels motius que expliquen aquest augment tan pronunciat és que, a causa de la pandèmia del coronavirus, la pràctica d’activitats de muntanya s’ha disparat significativament en els últims mesos, atès que molts ciutadans catalans i del conjunt de l’Estat han optat per disfrutar de les vacances i dies de festa en zones del Pirineu en lloc d’anar a la platja o a l’estranger.

Aquest auge també s’ha traduït en un augment notable dels rescats que han hagut d’efectuar els Bombers. El mes d’agost passat, per exemple, van fer una mitjana de dos intervencions diàries. Les actuacions es disparen durant els caps de setmana i les més habituals són per atendre persones desorientades o que han patit una caiguda o una indisposició.

A més, abans de la pandèmia hi va haver altres víctimes. Un jove va perdre la vida el 4 de gener quan es va precipitar al buit fent snow a Martinet i un esquiador va morir sepultat per una allau fora de pistes a Baqueira Beret el 3 de març.ç

ALTRES SINISTRES

Anar preparats i conèixer el temps que farà Els Bombers demanen extremar la precaució en les activitats de muntanya. Cal preveure les condicions meteorològiques i adequar l’activitat al nivell dels participants. També recomanen anar acompanyat i portar mòbil. Així, WhatsApp s’ha convertit en una eina de gran ajuda per a rescats i recerques ja que permet enviar la ubicació del mòbil i, per tant, de l’excursionista extraviat o accidentat. En alguns casos, els Bombers fins i tot guien telefònicament persones que s’han desorientat i eviten desplaçar l’helicòpter.

tracking