SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Set detinguts per suposades irregularitats en contractes de carreteres de la Generalitat

Dos càrrecs del departament a Lleida i cinc persones relacionades amb una empresa || Els Mossos diuen que van pactar un sobrepreu de 866.977 euros per obres de manteniment en vies de la zona de Ponts

Els arrestats van ser conduïts ahir a les comissaries de Balaguer i Lleida, a la imatge.

Els arrestats van ser conduïts ahir a les comissaries de Balaguer i Lleida, a la imatge.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir set persones, entre elles el cap de Carreteres de la Generalitat a Lleida i diversos empresaris, per suposades irregularitats en la gestió del manteniment de vies a la zona de Ponts, en les quals haurien pactat, segons la policia autonòmica, un sobrepreu de 866.977 euros per treballs facturats i en realitat inexistents entre el mes de novembre del 2014 i el mes de desembre del 2016. Tot això ho haurien fet, sempre segons la investigació policial, dos càrrecs de Carreteres a Lleida en connivència amb diversos responsables de l’empresa MYJ Gruas. L’operació es va saldar amb l’arrest del cap de Carreteres de la Generalitat a Lleida, Jordi Benet; el cap de Conservació d’aquesta delegació; l’administrador únic de MYJ Gruas, Josep Maria Gruas Estadella, i quatre persones més relacionades amb aquesta firma: dos apoderats, una comptable administrativa i un enginyer tècnic d’obres públiques. Tots ells van ser conduïts ahir a dependències policials i van quedar en llibertat després de negar-se a declarar (vegeu el desglossament). Pel que sembla, s’intenta relacionar aquest cas amb la trama del 3%. Els Mossos també han investigat la relació amb aquestes suposades irregularitats de la cap del departament de Contractació de MYJ Gruas. Tota aquesta investigació ha derivat de l’anomenat cas Boreas (presumptes irregularitats en l’adjudicació d’obra pública en l’anterior mandat de la Diputació) i s’ha constituït com una peça separada que s’instrueix de forma independent.

Els Mossos diuen que han constatat que els empresaris arrestats mantenien una relació amb Jordi Benet que incloïa el pagament de diners o dons amb el presumpte objectiu d’aconseguir a canvi adjudicacions d’obres de manteniment a diverses carreteres de Lleida. Segons la policia autonòmica, MYJ Gruas portava una caixa B en la seua comptabilitat en la qual consta, per exemple, el pagament de 5.000 euros a Benet l’endemà d’obtenir l’adjudicació del manteniment de les carreteres de la zona de Ponts. També hi constaten converses de WhatsApp en les quals consta que uns treballs de manteniment per valor de 128.208 euros es van facturar per 151.017 euros amb la suposada connivència de Benet i el cap de Conservació de Carreteres a Lleida. Seguint aquesta dinàmica, sempre segons els Mossos, entre el novembre del 2014 i el desembre del 2016 es va facturar l’esmentat sobrepreu de 866.977 euros.

Segons els Mossos, uns treballs per valor de 128.208 van ser facturats per 151.017 euros

La jutge de l’1 està de baixa per maternitat i hi ha una substituta. A Lleida hi ha quatre jutjats instructors que estan de guàrdia una setmana cada mes. La següent fan judicis ràpids de la guàrdia, la següent instrueixen i a la quarta tornen a tenir guàrdia, la qual cosa comporta grans dilacions.

Els arrestos van quedar sense efecte i no estan imputats Alguns arrestats van ser conduïts ahir a la comissaria de Balaguer (els d’Alguaire i Artesa de Segre) i altres a la de Lleida (els d’aquesta ciutat i un que estava ahir a Cambrils). Tots es van negar a declarar. De moment no els pesa cap imputació judicial. En les properes setmanes seran cridats a declarar al jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida, que de moment no ha practicat cap interrogatori en aquest cas. És el mateix jutjat que instrueix el cas Boreas, que va costar el càrrec fa dos anys a l’expresident de la Diputació Joan Reñé. Tampoc en aquest cas hi ha hagut de moment interrogatoris judicials.

tracking