SEGRE

PATRIMONI PRESERVACIÓ

Tiren una fàbrica dissenyada per Francesc Macià a Alfarràs per fer-hi un súper

Una associació reivindica el seu valor patrimonial i reclama conservar la part que encara continua intacta || L'ajuntament afirma que no és un edifici protegit

Les instal·lacions de la fàbrica abans de la demolició.

Les instal·lacions de la fàbrica abans de la demolició.R.D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els propietaris de l’antiga fàbrica tèxtil Viladés han començat la demolició de l’edifici, dissenyat per Francesc Macià. El va fer com a enginyer el 1905, abans d’iniciar la carrera política que el va portar a la presidència de la Generalitat. Quan s’acabin els treballs, el solar passarà a acollir un nou supermercat de la cadena Spar. L’associació Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs va lamentar ahir la demolició i va reivindicar mantenir la part de l’immoble històric que encara continua intacta.

El portaveu de l’entitat, Ramon Dalfó, va verificar l’any passat l’autoria de Macià, gràcies a una investigació històrica en la qual va trobar plànols inèdits firmats pel president a l’Arxiu Històric de Catalunya. Per la seua part, l’alcalde d’Alfarràs, Joan Carles Garcia, va afirmar que l’ajuntament no ha pogut intervenir-hi, ja que es tracta d’un immoble privat els propietaris del qual han decidit vendre’l. Va afegir que el consistori no té constància que estigui catalogat ni tingui qualificació d’espai protegit. De fet, ni tan sols està declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). No obstant, va puntualitzar que la setmana passada aquesta circumstància es va posar en coneixement de tècnics de Cultura a Lleida, amb motiu d’una visita a la població per revisar l’antic molí fariner.

Plans inèdits a l’Arxiu Històric de Catalunya garanteixen que és obra del president de la Generalitat

L’entitat local demana rehabilitar l’estructura que no s’ha enderrocat i considera que es poden compaginar els interessos comercials amb la preservació cultural. Planteja que les noves instal·lacions quedin integrades a la superfície comercial. Només d’aquesta manera, addueixen, es podrà conservar el patrimoni industrial del segle XX.

Dos fàbriques tèxtils van estar en funcionament a Alfarràs: la fàbrica Viladés, que va tancar el 2005; i Hilaturas Casals, extinta Mitasa, que va cessar la seua activitat aquell mateix any. L’associació demana que es conservi la major part d’aquestes instal·lacions com a mostra del patrimoni industrial dels primers del segle XX i el que va suposar per al desenvolupament de la població.

Les instal·lacions de la fàbrica abans de la demolició.

Les instal·lacions de la fàbrica abans de la demolició.R.D.

tracking