SEGRE

TRIBUNALS SALUT

El jutge torna a una lleidatana la incapacitat total per fibromiàlgia

La Seguretat Social l'hi havia revocat al considerar que havia millorat i podia treballar com a netejadora || Condemna l'organisme a abonar la pensió impagada

Vista de la seu dels jutjats de Lleida.

Vista de la seu dels jutjats de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat Social 1 de Lleida ha tornat a una lleidatana la incapacitat absoluta permanent que li va atorgar la Seguretat Social al no poder continuar portant a terme la seua feina com a netejadora a causa de la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica que pateix. Una incapacitat que la mateixa Seguretat Social li va revocar el juny de l’any passat a l’al·legar que el quadre mèdic de la dona havia millorat i que aquesta podia recuperar l’activitat laboral.

Tanmateix, la demandant, representada per l’advocada Mireia Pardell i Cartes, va presentar una demanda davant del jutjat contra l’Institut de la Seguretat Social i la Tresoreria de la Seguretat Social, que ara ha guanyat. Segons la sentència, el tribunal estima la demanda de la treballadora i condemna els organismes que li tornin la pensió vitalícia per incapacitat absoluta, a més d’abonar-li les quantitats no pagades des del juny del 2019.

El tribunal considera que l’estat de salut de la dona no ha millorat tal com al·lega la Seguretat Social

Va ser en aquesta data quan l’ICAM va acordar revocar la incapacitat absoluta de la demandant al considerar que aquesta no havia seguit el tractament mèdic i que s’apreciava una millora del seu estat de salut. Per aquest motiu, instava la Seguretat Social que s’havia de declarar la seua tornada a l’activitat laboral i revocar la incapacitat atorgada l’any 2016 i confirmada en anys posteriors en diferents revisions.

Tanmateix, en la seua resolució, la titular del Jutjat dels Social 1 de Lleida considera que no ha quedat acreditat una millora de la salut de la demandant i que, de fet, el seu quadre mèdic s’ha agreujat en aquests anys, segons els informes aportats pels pèrits que han avaluat les seues patologies. Així mateix, el tribunal rebutja que hi hagi hagut deixadesa o abandó per part de la demandant en el seu seguiment mèdic, ja que ha continuat amb el tractament en reumatologia, psiquiatria i psicologia durant tots aquests anys. Un seguiment que, segons el tribunal, confirma que la dona no pot treballar a causa de les patologies que té, per la qual cosa estima la seua demanda i condemna la Seguretat Social a reconèixer la incapacitat absoluta amb una pensió vitalícia.

Milers d’afectats per aquesta patologia i cada vegada més joves Es calcula que a la província de Lleida hi ha entre 6.000 i 10.000 persones afectades per fibromiàlgia i entre cinc-centes i mil per fatiga crònica. Més d’un centenar de persones tenen diagnosticada la síndrome de sensibilitat química múltiple i ja hi ha casos d’afectació per electrosensibilitat a radiacions mòbils. Els afectats denuncien la lentitud dels processos de reconeixement d’incapacitat mentre baixa l’edat mitjana dels afectats de 50 a 35 anys, i fins i tot hi ha nens. L’agost passat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va reconèixer la incapacitat permanent a una agent dels Mossos d’Esquadra a Lleida amb fibromiàlgia.

tracking