SEGRE

TURISME EQUIPAMENTS

Projecten habilitar cabanes i masos de les Garrigues com a allotjaments d'oleoturisme

Iniciativa de la firma francesa Cuadrat Valley que aprofitaria construccions als seus terrenys a Juncosa

Una de les cabanes de volta en terrenys de l’empresa a Juncosa.

Una de les cabanes de volta en terrenys de l’empresa a Juncosa.CUADRAT VALLEY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou projecte d’oleoturisme planteja recuperar antigues cabanes de volta i masos de les Garrigues com a allotjaments per a turistes. L’empresa francesa Cuadrat Valley proposa donar aquest ús a algunes d’aquestes edificacions, que s’alcen a les vuitanta hectàrees que la firma té al municipi de Juncosa. Hi planteja també la construcció d’un nou edifici, que va rebre el vistiplau de la comissió d’Urbanisme a l’octubre. Es tracta d’un immoble dissenyat per integrar-se al paisatge, que acollirà un molí d’oli i instal·lacions per rebre visitants com un showroom (vegeu el desglossament).

L’ús de cabanes de volta per allotjar turistes es basa en el nou decret de Turisme de la Generalitat. Aprovat a l’agost, va obrir la porta a recuperar construccions de pedra seca i altres elements d’arquitectura popular com a “allotjaments singulars”. Pel que fa als masos, podrien requerir plans urbanístics per donar-los ús turístic.

El decret de Turisme obre la porta a utilitzar construccions de pedra seca per allotjar turistes

Josep Maria Alventosa, arquitecte i gerent de l’empresa, va apuntar que els terrenys de Cuadrat Valley allotgen “quatre o cinc” cabanes de volta i altres tants masos, si bé va puntualitzar que no tots formaran part d’aquest projecte: alguns podrien estar massa deteriorats per rehabilitar-los com a allotjaments. El projecte opta a ajuts europeus, i la construcció de l’edifici que acollirà el molí requerirà uns dos anys.

De les vuitanta hectàrees propietat de Cuadrat Valley a Juncosa, seixanta són d’oliveres. Un 75 per cent és de producció intensiva i el 25 per cent restant està ocupada per grans oliveres en les quals es treballa de forma tradicional. Aquesta diversitat servirà per mostrar als turistes l’evolució del sector oleícola. D’altra banda, la firma orientarà la seua producció a l’oli ecològic una vegada completi la pròxima collita.

Un edifici singular i integrat al paisatge La comissió d’Urbanisme va donar l’aprovació a l’edifici de 1.775 metres quadrats on l’empresa projecta instal·lar el molí i un showroom per mostrar els productes a visitants. S’ubicarà al municipi de Juncosa, a mig camí entre els pobles de l’Albagés i Cervià de les Garrigues. El projecte preveu una edificació integrada al relleu esglaonat del terreny, en una cota elevada que permeti contemplar el paisatge de la comarca.

Una de les cabanes de volta en terrenys de l’empresa a Juncosa.

Una de les cabanes de volta en terrenys de l’empresa a Juncosa.CUADRAT VALLEY

Una de les cabanes de volta en terrenys de l’empresa a Juncosa.

Una de les cabanes de volta en terrenys de l’empresa a Juncosa.CUADRAT VALLEY

tracking