SEGRE
La Muntanya de Sal de Cardona és un fenomen natural únic al món que es pot visitar des de l'any 1990.

Mines Sal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·leccionable 'Camins de l'Eix' ens presenta el tretzè capítol: El Bages.

Una comarca al cor de Catalunya on visitarem una terra de contrastos coronada per les muntanyes de Montserrat. Aquí hi farem la primera parada per descobrir-ne el monestir, benedictí del segle XI, i copsar l'espiritualitat que es respira en tota la zona. Una espiritualitat que fins i tot els escaladors, que s'enfilen per les més de 5.600 vies obertes als seus cims, coincideixen a destacar. Continuant amb el seu patrimoni natural, ens endinsarem en la Muntanya de la Sal de Cardona: unes mines de sal potàssica úniques al món i que des del 1990 es poden visitar. A més descobrirem, a la mateix localitat, l'imponent Castell de Cardona que custodia la col·legiata de Sant Vicenç, una joia del romànic català. Ja a Manresa, ens passejarem pel Parc de l'Agulla que és el més gran de la comarca i on hi impera un gran llac de 64.000 metres quadrats.

Pel que fa a la gastronomia, val a destacar-ne els vins que s'hi conreen i que gaudeixen d'una denominació d'origen pròpia: la DO Pla de Bages. Un dels cellers mil·lenaris és l'Oller del Mas que cultiva les seves vinyes enmig d'un castell medieval que ha anat passant de generació en generació al llarg dels segles. Un altre dels productes típics de la zona és el mató de Marganell, que podrem trobar en les parades al voltant del monestir de Montserrat. La saviesa gastronòmica de la comarca, amb influències de tot el país, es transmet als joves cuiners de l'Escola Joviat, l'Escola d'Hostaleria de Manresa, i d'on n'han sorgit grans professionals.

Finalment, coneixerem també la vessant artística d'aquesta comarca de la mà de Marc Sellarès i el seu Bosc de les Creus: una colpidora intervenció artística feta amb les branques dels arbres calcinats en els incendis de 2015; i del pintor Berni Puig, creador d'escultures i murals multicolor i de grans dimensions en fàbriques abandonades, entre altres llocs.

LLEIDATV - Divendres, 27 a les 20.45h (red. dissabte 14.45h / diumenge 12.15h) LECTURA - Diumenge, 29 de novembre També a segre.com/caminsdeleix

tracking