SEGRE

INFRAESTRUCTURES PROJECTES

El Govern central desencalla la variant de la Pobla de Segur, 8 anys parada

El BOE publica l'informe d'impacte ambiental i es preveuen 158.000 euros per redactar el projecte || La ronda tindrà un túnel de 850 metres i dos viaductes

Travessia de l’N-260 a la Pobla de Segur.

Travessia de l’N-260 a la Pobla de Segur.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha reprès el projecte de la variant de la Pobla de Segur a l’N-260 (Eix Pirinenc) després que el 2012 es paralitzessin els treballs de la redacció del traçat i es firmés l’acta de suspensió de la infraestructura. El Govern central va reprendre el 2019 el projecte així com un nou procediment d’avaluació ambiental, la resolució del qual es va publicar ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). De fet, al projecte de pressupostos de l’Estat per al 2021 es preveuen 158.130 euros per a la redacció del projecte constructiu de la variant de la Pobla a l’Eix Pirinenc.

L’alternativa triada per a la nova ronda té una longitud de 1.954 metres, s’inicia a la rotonda de la carretera N-260 i comprèn el tram que va des del pont sobre el riu Flamisell fins al barranc de Vallcarga, i finalitza en un semienllaç que permetrà connectar amb l’actual Eix Pirinenc, i l’accés cap a Sort des de la Pobla. Aquest accés es resol mitjançant una solució a diferent nivell (semienllaç) aprofitant l’estructura del barranc de Vall-carga i la traça de la carretera existent.

El traçat inclou un viaducte de 120 metres sobre el riu Flamisell, un túnel de 856 metres al nord de la població, i un viaducte de 125 metres per salvar el barranc de Vallcarga i una intersecció en diverses finques. S’han descartat dos alternatives més que partien d’un punt del tram de Senterada-la Pobla, situat al nord, desviant-se cap a l’est i creuant el viaducte del Flamisell.

La necessitat de la variant es justifica pel previsible increment del trànsit, a l’haver millorat els trams que conflueixen a la Pobla: cap a Senterada (direcció nord), a Sort (nord-est) de l’N-260, i a Tremp per la carretera C-247, la titularitat de la qual correspon a la Generalitat. Aquest increment del trànsit agreujaria les condicions de circulació, ja insuficients a la travessia, amb la qual cosa es contribuiria al deteriorament de les condicions d’habitabilitat i incrementant el risc d’accidents. L’alcalde de la Pobla, Marc Baró, va apuntar que l’opció triada és la que va aprovar el consistori, “encara que serà molt difícil que s’executi a mitjà termini”. “Tenim un gran problema de seguretat en aquesta via i la C-13, que passen pel centre”, va dir. El subdelegat a Lleida, José Crespín va assenyalar al seu torn a Twitter que suposa “un impuls per a la connectivitat del Pirineu i un canvi en la seguretat viària de la Pobla”.

tracking