SEGRE

SUCCESSOS PEDERÀSTIA

Germans Maristes admeten abusos sexuals a cinc exalumnes de Lleida i els indemnitzaran

Van denunciar tocaments per part del germà Moisés González, ja mort, als anys 70 i 80 || La congregació demana perdó a les víctimes en una carta i assegura estar “profundament avergonyida

Joaquín Benítez, exprofessor de Maristes de Sants - Les Corts, durant el judici el març del 2019.

Joaquín Benítez, exprofessor de Maristes de Sants - Les Corts, durant el judici el març del 2019.POL SOLÀ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Germans Maristes de Catalunya han reconegut els abusos sexuals que van patir cinc dels seus exalumnes al centre de Lleida, que van denunciar haver patit tocaments per part del germà Moisés González, ja mort, als anys 70 i 80. Així mateix, rebran una indemnització pels abusos que van patir quan tenien entre sis i dotze anys, segons ha pogut saber SEGRE. Les cinc víctimes lleidatanes formen part dels vint-i-cinc exalumnes que la congregació indemnitzarà, amb quantitats que van des dels 4.000 euros, en cas de tocaments, fins un cas de 50.000 euros per una agressió repetida durant anys, a tot Catalunya, segons van informar ahir El Periódico i TV3. En total, seran uns 400.000 euros en indemnitzacions.

Els casos d’aquestes vint-i-cinc persones, entre els quals els de Lleida, els va presentar la Fundació Mans Petites davant de la comissió de reparació que Maristes va constituir el mes de febrer passat. Aquesta entitat la va impulsar Manuel Barbero, pare de l’exalumne que va destapar els abusos a Maristes el mes de febrer del 2016 i pels quals l’exprofessor Joaquín Benítez ha estat condemnat (vegeu el desglossament). A més de la indemnització, els exalumnes rebran una carta on Maristes expressa que està “profundament avergonyida” i demana perdó “de tot cor”.

En el cas de Lleida, una desena d’exalumnes van denunciar públicament els abusos per part del germà Moisés González, que va morir l’any 1997, i que hauria comès els abusos durant 40 anys, concretament des del voltant de l’any 1945 fins a mitjans dels 80, per la qual cosa hi podria haver centenars de víctimes. Cinc van presentar denúncia als Mossos. Una de les cinc víctimes lleidatanes que han estat reconegudes per la comissió va valorar ahir a SEGRE que ja no es parli de presumptes abusadors ni abusos prescrits amb el reconeixement, que se’ls hagi demanat perdó després de tants anys, i que es doti les escoles amb les eines necessàries perquè mai més torni a passar. A la carta, la institució admet que aquesta acció “arriba tard” i reconeix tota la responsabilitat per no haver-los protegit “de tota forma d’abús”.

El cas Benítez, encara lliure, va destapar els abusos fa cinc anys

L’acord, inèdit a Espanya en casos prescrits, arriba cinc anys després que es destapés el cas més gran de pederàstia en una congregació religiosa a Catalunya. Els exalumnes indemnitzats són les víctimes de vuit docents com el germà Feliu Martí, de Maristes Sants-Les Corts; el professor Arnald Ferrer, del mateix centre, o el religiós Lucio, de Maristes Badalona. La majoria de denunciants compensats són víctimes de l’exprofessor Joaquín Benítez, el que més casos acumula, condemnat per abusos a quatre alumnes i que tenia una dotzena de denúncies més de casos prescrits. Malgrat estar condemnat a 21 anys de presó, Benítez segueix en llibertat al no ser ferma la sentència. La setmana que ve Maristes farà una roda de premsa a Barcelona per donar els detalls i demanar disculpes.

tracking