SEGRE

TEMPORAL FRED

Alt Àneu registra la temperatura més baixa de la història a la Península amb 34,1 sota zero

La va marcar ahir l'estació meteorològica del Clot de la Llança, a prop del Parc Natural de l'Alt Pirineu || La Diputació activa els protocols davant de l'episodi de fortes nevades previst a partir d'avui

A l’esquerra, el riu de la Color de la Seu completament gelat ahir i els paisatges que el fred va deixar a la Segarra, l’Urgell, el Pla i Lleida ciutat.

A l’esquerra, el riu de la Color de la Seu completament gelat ahir i els paisatges que el fred va deixar a la Segarra, l’Urgell, el Pla i Lleida ciutat.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estació meteorològica del Clot de la Llança, al municipi d’Alt Àneu, al Sobirà, va marcar ahir el rècord de temperatura mínima històrica a la península Ibèrica amb 34,1 graus sota zero. L’enclavament és al costat del Parc Natural de l’Alt Pirineu i és propietat de Baqueira Beret.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’últim rècord es va registrar el 1956 a l’estany Gento, al Jussà, amb 32 graus sota zero.

L’explicació, segons els experts, és que es troba en una fondalada on es forma una espècie de piscina d’aire en la qual s’acumula el fred. Aquesta és la raó per la qual en punts més alts com la Pica d’Estats (3.143 metres) només es van assolir els 18 sota zero.

Val a recordar que l’estació d’esquí de Port Ainé va assolir dilluns la temperatura més gèlida d’Espanya en els registres de l’Agència Estatal de Meteorologia, amb 13 graus sota zero, i la va seguir Baqueira Beret, amb 12,8 graus negatius.

Totes les capitals de comarca van estar ahir sota zero. Al Pont de Suert van arribar a 11 graus negatius, 9 a Sort i 8 a la Seu (vegeu el desglossament). La situació es mantindrà avui encara que les temperatures pujaran algunes dècimes.

Per la seua part, la Diputació ha activat el protocol de viabilitat hivernal davant de la previsió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) d’un possible episodi extraordinari de nevades que poden afectar les comarques del pla de Lleida des d’avui a la tarda fins al dissabte 9.

L’objectiu és mobilitzar mitjans extraordinaris per a la prevenció i neteja de gel i neu de les carreteres. Amb aquesta finalitat ha subministrat 950 tones de potassa a 25 entitats municipals entre ajuntaments i consells. Hi haurà 20 equips repartits en tres zones formats per 13 camions amb pala llevaneu, 5 tractors habilitats, una motonivelladora i un vehicle 4x4 també amb llevaneu. L’operatiu afecta Segrià, Garrigues, Pla, Urgell, Noguera i Segarra.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), aquest podria ser un dels episodis de neu més extensos dels últims anys, comparable al temporal que es va registrar el 2001.

tracking