SEGRE

MEDI AMBIENT MASSES FORESTALS

Més de 2.200 ha de boscos del Jussà, danyades encara per la sequera de 2016

Són 3.000 ha les que no s'han recuperat entre Ribagorça, Sobirà, Alt Urgell i Solsonès

Un dels boscos recuperats del Jussà.

Un dels boscos recuperats del Jussà.AGRICULTURA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 2.200 hectàrees dels boscos del Pallars Jussà no s’han recuperat de la sequera del 2016, un dels pitjors anys per a les masses forestals del Pirineu per la falta de pluges i un estiu molt calorós que va perjudicar unes 17.500 hectàrees de tot el Pirineu. És una de les zones on les pluges del 2020, any excepcionalment humit, sobretot a l’hivern i amb una primavera i estiu poc secs, no han tingut efecte, mentre que altres boscos sí que han cicatritzat les ferides provocades per l’escassetat d’aigua que s’acusa periòdicament pel canvi climàtic.

Així es desprèn de l’informe del DeBosCat, la xarxa de seguiment de l’estat dels boscos catalans impulsada per la conselleria d’Agricultura i coordinada pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). A Lleida estan pendents de recuperació gairebé 3.000 hectàrees i a les del Jussà se sumen les 593 que no s’han recuperat a l’Alta Ribagorça, 103 més de l’Alt Urgell, 32 del Pallars Sobirà i gairebé nou hectàrees del Solsonès.

La falta de pluges i la calor van perjudicar a tot Catalunya unes 17.500 hectàrees de boscos

Segons els experts del CREAF, quan un arbre queda debilitat per la sequera, la pluja d’anys següents pot fer-lo recuperar o morir. “Els boscos tenen memòria i després d’una sequera important pot ploure i restablir-se però arrosseguen un estat de salut delicat i no poden considerar-se cicatritzats fins diversos anys després”, van assenyalar.

L’afectació provoca la caiguda de fulles i fins i tot arbres mortsLes zones de boscos encara afectats pels efectes de la sequera presenten àrees amb arbres sense fulles i fins i tot amb exemplars morts. Els arbres de les zones triades per fer els estudis es visiten cada any per veure la seua evolució.

“Venim de dos anys bons i l’any passat, gràcies al fet que va ploure el doble, s’han tingut bons resultats”, van afegir els tècnics del CREAF. Així, de les 17.

500 hectàrees danyades per la falta d’aigua, se’n donen per restablertes 10.395.

No és el cas del Pallars Jussà, una de les comarques on encara falta per regenerar bastanta massa forestal, igual que a les comarques d’Osona, el Berguedà, el Gironès o el Montsià, aquestes tres en menor mesura d’afectació com passa a la zona del Jussà.

tracking