SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Biosca consolida la torre del castell de Lloberola per evitar despreniments

Invertirà 36.800 euros en el marc de la rehabilitació de la fortificació medieval

Les obres de consolidació de la torre medieval del castell de Lloberola.

Les obres de consolidació de la torre medieval del castell de Lloberola.X.S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Biosca ha iniciat obres per consolidar l’estructura de la torre medieval del castell de Lloberola. Els treballs consisteixen a ajuntar les pedres de l’exterior de la fortificació, que presenta una gran esquerda, per evitar despreniments. Aquesta actuació acabarà el proper mes de març. Es finança amb una ajuda de la Diputació de 20.658 euros i una altra del departament de Cultura de 16.228.

Es tracta de la tercera fase de les rehabilitació d’aquest monument, que es va iniciar el 2017. Aquell any hi va haver una primera intervenció d’emergència per les esquerdes a la part interior de la fortificació, amb un cost de 42.000 euros. El 2018 es va dur a terme la segona fase dels treballs, amb el reforç de l’estructura interior de la torre i la coronació, amb un import de 50.000 euros. La torre medieval de Lloberola està documentada el 1007.

La població té un conjunt medieval amb sarcòfags del segle XIV, que fa dos anys van ser retirats de l’exterior per evitar el deteriorament de les pedres. L’any passat es va millorar la plaça des de la qual s’accedeix al castell i a l’església.

El nucli agregat de Lloberola està habitat únicament per dos famílies, si bé el seu terme inclou una vintena de masies disseminades que també tenen habitants. De fet, el consistori de Biosca va pavimentar fa dos dècades el camí que creua tot el nucli agregat i que comunica amb el municipi de Pinell, a la comarca veïna del Solsonès.

En un altre ordre, l’ajuntament de Biosca va finalitzar fa dos setmanes els treballs que va iniciar el mes de desembre passat per recuperar l’antic camí de Guissona. Es tracta d’una via que travessa l’Espai d’Interès Natural del Llobregós. Aquest camí té una longitud de sis quilòmetres fins a la sortida al costat del pont del Llobregós a prop de la masia Mas Pinyol a Sanaüja.

tracking