SEGRE

ESQUÍ TEMPORADA ATÍPICA

L'esquí encara la recta final de la campanya, que preveu tancar amb un terç d'esquiadors

Les estacions de Lleida, decidides a seguir obertes malgrat les restriccions de mobilitat i la falta d'usuaris || Confien en la Setmana Santa per fer un últim gir a la temporada marcada per la Covid

Imatge d’esquiadors ahir a les pistes de l’estació de Port Ainé, al Pallars Sobirà.

Imatge d’esquiadors ahir a les pistes de l’estació de Port Ainé, al Pallars Sobirà.FGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les estacions d’esquí encaren la recta final d’una temporada marcada per la Covid, confiant que es relaxin les restriccions als desplaçaments i per Setmana Santa per salvar els mobles. De fet, el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va dir divendres que l’objectiu és arribar a aquestes dates “en condicions de poder flexibilitzar, per exemple, la mobilitat”. Els complexos reben només un terç dels esquiadors respecte a la temporada passada, que va finalitzar un mes abans del previst per l’estat d’alarma. Tot i així, van vendre 1,32 milions de forfets.

Els esquiadors que han arribat a les pistes del Pallars i la Ribagorça, gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat, suposen un 35% de l’aforament. L’empresa confia a arribar al 40% per Setmana Santa si la pandèmia i les restriccions ho permeten, segons el president, Ricard Font. Boí Taüll, Port Ainé i Espot van omplir la meitat de l’aforament per Nadal, quan el confinament era comarcal i es permetia anar a altres comarques per pernoctar en allotjaments i segones residències. A partir del 7 de gener va entrar en vigor el tancament municipal i l’aforament va caure per sota del 5%, amb uns 50 esquiadors al dia, segons FGC.

Les restriccions de mobilitat per la Covid-19 han provocat que hagin arribat pocs esquiadors

Baqueira Beret també ha rebut entre un 20 i un 30% dels esquiadors respecte a la temporada passada quan, amb un mes menys d’explotació, van tenir la mateixa ocupació que en d’altres. El complex ha passat de tenir fins a 15.000 esquiadors en un cap de setmana a un màxim de 3.000. Confien que s’aixequin les limitacions de mobilitat i poder “maquillar la temporada al març i l’abril”, va explicar el director comercial, Xavier Ubeira. Baqueira va presentar un ERTO per al 30% de la plantilla.

Port del Comte ha passat de 4.500 esquiadors en cap de setmana a 60. El seu responsable, Albert Estella, no confia en la Setmana Santa: “La temporada està perduda però intentem equilibrar les pèrdues i només treballen 7 de les 50 persones de la plantilla.” La temporada acaba el 6 d’abril i no hi ha intenció d’avançar el tancament.

Malgrat no cobrir despeses, les estacions es mantenen obertes més com un servei que per la seua viabilitat, amb el personal mínim i per aportar activitat a territoris que depenen en bona part de la seua posada en marxa. Al Pirineu, el 80% dels hotels estan tancats i el 60% dels restaurants a peu de pistes, també.

A Aragó, les estacions estan tancades per les limitacions a la mobilitat tret d’Astún, i Andorra, que van obrir per Nadal amb limitacions d’aforament..

A punt per evitar riscos, no per al tancament perimetral Les pistes van obrir al desembre, després del pont de la Puríssima, i ho van fer estrenant els protocols davant de la Covid. Entre les mesures que es van posar en marxa destaquen els controls d’aforament, la venda gairebé exclusivament online de forfets i l’ús obligatori de mascareta (excepte en els descensos).

Aquestes mesures específiques per al sector han permès identificar, analitzar i minimitzar els riscos i implementar les millors pràctiques contra la Covid, tant per a la seguretat dels visitants com la dels treballadors dels complexos d’hivern. La majoria d’estacions de Lleida van fer inversions per adequar les seues instal·lacions i fer-ne espais segurs, amb limitació d’aforaments i que eviten al màxim el contacte entre persones.

Malgrat això, les successives restriccions de mobilitat des del desembre, amb confinaments comarcals i municipals i el tancament perimetral de Catalunya, han reduït el nombre d’esquiadors a les pistes. Tanmateix, des de les estacions asseguren que les mesures de seguretat han funcionat i han pogut obrir al públic amb garanties se seguretat davant el coronavirus.

Imatge d’esquiadors ahir a les pistes de l’estació de Port Ainé, al Pallars Sobirà.

Imatge d’esquiadors ahir a les pistes de l’estació de Port Ainé, al Pallars Sobirà.FGC

Imatge d’esquiadors ahir a les pistes de l’estació de Port Ainé, al Pallars Sobirà.

Imatge d’esquiadors ahir a les pistes de l’estació de Port Ainé, al Pallars Sobirà.FGC

tracking