SEGRE

REGADIUS INVERSIONS

A punt les obres per quatre milions al Canal d'Urgell prèvies al reg

Permetran augmentar el cabal que transporten les conduccions || Informen l'assemblea que Brussel·les dirà al setembre si hi ha fons per a la modernització

L’assemblea de regants es va fer a la sala L’Amistat per motius de seguretat per la Covid.

L’assemblea de regants es va fer a la sala L’Amistat per motius de seguretat per la Covid.C.U.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va assegurar ahir que aquesta setmana quedaran enllestides totes les obres en què s’han invertit 3,8 milions abans de donar inici a la campanya de reg. Des del mes d’octubre passat fins ara s’han fet obres de revestiment d’un tram d’un quilòmetre de la primera séquia principal entre els termes municipals de Penelles i Bellmunt, una reforma que serà clau per al projecte de modernització del regadiu, ja que permetrà donar més capacitat d’aigua en aquest tram del canal, a part de resoldre problemes de fugues que existien a la zona.

L’actuació ascendeix a 1.100.000 euros. El Pla d’Obres també incloïa el recreixement d’uns cinc quilòmetres del canal principal al terme municipal d’Agramunt, amb un pressupost de 800.000 euros.

També s’han fet treballs de millora a les quatre séquies principals per deixar-les a punt per aquesta temporada. La comissió de circulació de l’aigua decidirà aquest dimecres 3 quan es podrà començar la campanya de regadiu encara que, en principi, està previst que es faci una mica més tard de Sant Josep.

Ros va explicar als regants el projecte de modernització de l’àrea regable que preveu una inversió de més de 1.369 milions d’euros que se sufragaran amb ajuts dels fons de la Covid i va informar que la resolució de si hi ha ajuts per part de Brussel·les, prevista per al mes de juny, s’ha retardat per al setembre. La comunitat de regants ja ha presentat al ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic aquest projecte. Al març s’enviarà a la Comissió Europea perquè ho avali, de manera que pugui optar a fons Next Generation per a la recuperació després de la crisi de la Covid-19.

Ros va indicar a l’assemblea que sense fons de la Unió Europea serà molt difícil abordar una iniciativa tan important com suprimir el reg a manta en les més de 70.000 hectàrees d’aquest regadiu històric.

Els treballs contemplen una inversió de 1.000 milions d’euros per a les obres de la xarxa principal i uns altres 369 per a l’adequació de les finques. A aquesta quantitat cal sumar 35 milions més per fer un corredor verd i recuperar el patrimoni històric.

tracking