SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Aran denuncia abocaments de fibrociment en 4 pobles

Els municipis han de gestionar la retirada d'aquest material tòxic

Un dels sacs abandonats ple de fibrociment.

Un dels sacs abandonats ple de fibrociment.C.G. A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Conselh Generau d’Aran ha denunciat davant dels Mossos d’Esquadra l’abocament de diversos sacs amb fibrociment en diferents pobles d’Aran. Es tracta d’un residu perillós que conté amiant i ha aparegut a Casau, Vilac, Montcorbau i Begós, tirat a la via pública i, en la majoria dels casos, en grans bosses d’obra. El primer abocament va aparèixer fa un mes a Casau i l’últim aquesta setmana a Begós, segons el conselhèr de gestió ambiental, Oriol Sala.

“Es tracta d’un residu perillós que s’ha de tractar de manera concreta i pot ser nociu per a la salut”, va recalcar Sala. Aquests fets també s’han comunicat als ajuntaments dels municipis afectats, que són els que han de gestionar la retirada d’aquest material per ser tractat per una empresa especialitzada. Segons Sala, des del Conselh es facilitarà als ajuntaments els tràmits necessaris per dur a terme com més aviat millor la retirada de l’amiant. Va denunciar els fets i va fer una crida per aconseguir la col·laboració ciutadana i evitar que aquest tipus d’actes es repeteixin.

El Conselh va fer una crida a alertar sobre abocaments d’aquest residu tòxic als carrers

“Demanem als veïns que si veuen alguna persona descarregant qualsevol tipus de residu a la via pública que ens ho faci saber o que avisi directament els Mossos per poder actuar”, va dir el conselhèr.

Les fibres de l’amiant són molt perjudicials per a la salut i poden causar malalties respiratòries. De fet, per evitar la generació de pols d’amiant calen mesures adequades i recórrer a empreses especialitzades inscrites en un registre específic.

Sala veu probable que els autors d’aquest abocament hagin volgut evitar pagar per retirar aquest residu d’alguna obra. “No sabem d’on procedeix, per això hem posat la denúncia als Mossos”, va dir.

Va afegir que és molt important no abandonar aquest residu tòxic al medi natural o a la via pública. Tampoc no es pot dipositar als contenidors d’escombraries i les deixalleries no estan habilitades per a la gestió d’aquest residu, per la qual cosa s’ha de gestionar a través d’un centre de recollida autoritzat.

Les sancions per abocaments d’amiant estan regulades per llei i, segons la gravetat de la infracció, poden ascendir fins als 500.000 euros.

Els Mossos d’Esquadra ja han aixecat acta i s’investigaran els abocaments.

tracking