SEGRE

TRANSPORT PÚBLIC

Sense tren a la Pobla almenys fins dilluns i FGC reforçarà la inversió per evitar allaus

Ferrocarrils espera restablir durant la setmana vinent la circulació arran del despreniment que va fer descarrilar un comboi divendres || Unes 2.500 tones de roques van caure pel pendent del costat de la via

El tren protegit amb pneumàtics al lloc del sinistre, on s’està sanejant el talús.

El tren protegit amb pneumàtics al lloc del sinistre, on s’està sanejant el talús.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

Els treballs per restablir la circulació de trens entre Balaguer i la Pobla de Segur es prolongaran com a mínim una setmana més, després de l’allau de roques que va fer descarrilar un comboi divendres entre Santa Linya i Àger. Així ho va avançar ahir Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), que espera reobrir tota la línia al llarg de la setmana que ve o, com molt tard, el dilluns 29. La data està condicionada mentre al temps que calgui per estabilitzar el pendent que va patir el despreniment i reparar els danys a la màquina accidentada i a les vies. A més, el procés pot veure’s afectat per les previsions de fortes pluges i neu a finals de setmana.

El tren, cobert de pneumàtics per protegir-lo per si caiguessin més roques, continuarà al lloc de l’accident fins al cap de setmana, segons FGC. A l’espera de traslladar-lo a Lleida, un primer examen apunta que no va patir danys greus. Podrien ser menors que els del tren que va xocar amb una roca en aquesta mateixa zona, arran del temporal Glòria el gener del 2020. Tampoc no s’esperen greus desperfectes a les vies. Sí que preocupa, en canvi, la possibilitat de nous despreniments.

L’operadora revisarà els punts més sensibles a patir esllavissades i instal·larà més xarxes per evitar-les

Els treballs per estabilitzar les cotes baixes del talús es prolongaran fins avui. A partir de llavors començaran a treballar a les més altes, des d’on van caure les pedres. La previsió és donar per estabilitzat tot el pendent aquesta setmana. Una vegada retirin el tren, hi haurà una nova revisió per corroborar que el talús està consolidat. Les roques van caure en un punt on ja s’havien instal·lat xarxes antiallaus, però van cedir al sostenir més pes del que podien suportar.

Es van desprendre unes 2.500 tones de pedres, segons estimacions de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Pere Buxó, cap de l’àrea geotècnica i de prevenció de risc geològic de l’ICGC va apuntar que episodis de fortes precipitacions des del 2018, entre els quals els les dels temporals com Dana, Glòria i Filomena, han disparat les allaus. “Els temporals anòmals tenen el seu reflex en els despreniments, que n’augmenten la freqüència i activitat”, va dir, i va recalcar la necessitat de mesures preventives.

Precisament, FGC va avançar que, més enllà de restablir la circulació després de l’allau de divendres, reforçarà la inversió en els sistemes de prevenció i seguretat de la línia. Revisarà els punts més sensibles les proteccions metàl·liques i ampliarà les xarxes antiallaus “tal com s’ha fet els últims 5 anys”.

tracking