SEGRE

ESPAIS NATURALS REGULACIÓ

Obres per reobrir Mont-rebei passada Setmana Santa i estudis per millorar-ne la seguretat

La Diputació atorga fons d'emergència perquè l'ajuntament d'Àger retiri les roques que van caure al novembre || Aborda amb la corporació provincial d'Osca el pla de gestió del congost

Empresaris van protestar ahir pel tancament del congost.

Empresaris van protestar ahir pel tancament del congost.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació ha donat llum verda a un fons d’emergència de 85.000 euros que permetrà a l’ajuntament d’Àger adjudicar les obres per reobrir el congost de Mont-rebei, tancat des de mitjans de novembre arran d’un despreniment a la zona de Corçà (vegeu les claus). L’alcaldessa, Mireia Burgués, va recalcar que encara que s’agilitzin al màxim els treballs, l’accés no estarà obert per Setmana Santa, com reclamen empresaris del sector turístic de la zona.

Aquests van protagonitzar ahir una concentració per exigir solucions, aprofitant l’obertura del Parc Astronòmic del Montsec (vegeu la pàgina 17). Afirmen que el tancament del congost suposa pèrdues per a les seues empreses que s’afegeixen a les que ha ocasionat la Covid.

Més enllà de la reobertura després de l’allau, les diputacions de Lleida i Osca van constituir ahir la comissió de seguiment de Mont-rebei per treballar en el futur pla d’usos del congost amb l’empresa Prames, encarregada de redactar-lo.

S’ordenarà la circulació de persones i vehicles, pàrquings, l’ús de pantans i àrees protegides

Aquesta planificació buscarà evitar la massificació turística i regularà les activitats aquàtiques al pantà de Canelles, però a més inclourà l’elaboració d’estudis geològics, especialment als de les zones freqüentades per persones. L’objectiu és determinar el risc d’allaus i proposar mesures correctores que minimitzin els riscos per als milers de turistes que passen cada any pel congost.

Les abundants pluges dels últims anys han afavorit allaus a les comarques de muntanya. S’ha de recordar que un altre despreniment va provocar fa una setmana un descarrilament a la línia de la Pobla entre Àger i Santa Linya i s’espera retirar el tren accidentat aquest cap de setmana.

El pla ordenarà la circulació de persones i vehicles, els aparcaments, l’ús de la làmina d’aigua de l’embassament, la protecció d’espais naturals i la reducció de l’impacte ambiental. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va dir que el congost “és un valor econòmic per a les dos comunitats i ha de seguir sent-ho”. El seu homòleg d’Osca, Miguel García, va destacar la complicitat i consens amb els municipis de la zona.

Empresaris van protestar ahir pel tancament del congost.

Empresaris van protestar ahir pel tancament del congost.SEGRE

tracking