SEGRE

MEDI AMBIENT ESPAIS NATURALS

Barreres al Parc de l'Alt Pirineu per evitar turistes amb cotxe i moto

Per impedir que accedeixin a la vall de Santa Magdalena i perjudiquin el gall fer

La barrera tancada a l’accés al refugi de la Basseta a Castellbò.

La barrera tancada a l’accés al refugi de la Basseta a Castellbò.M. PUIGSOBIRÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuntaments de Farrera, Valls de Valira, Montferrer i Castellbò i les EMD de Civís, Os de Civís, Ars i Asnurri han abaixat les barreres d’accés a la vall de Santa Magdalena per restringir l’accés motoritzat als camins i vies rurals dels quals són titulars i que transcorren dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La restricció respon a la seguretat, la conservació de les pistes forestals i per minimitzar l’afectació de la circulació motoritzada en la fauna, especialment en el gall fer durant el període de reproducció.

Des del mes de novembre passat i fins al dia 31 de maig, ja estava restringit el pas amb vehicles a motor, excepte per a taxis i veïns. Ara, la decisió d’abaixar les barreres pretén evitar que “s’hi colin els turistes durant aquesta Setmana Santa”, segons va explicar el director del Parc Natural, Marc Garriga.

Garriga va assenyalar que, malgrat la limitació de pas, es registren molts problemes amb turistes procedents de diferents punts de Catalunya, d’Andorra i França, que no fan cas i entren a les pistes amb quads, buguis o motos. Així doncs, s’han clos les tanques basculants amb tancament de clau de femella per impedir el pas. Aquestes restriccions no afecten els propietaris de finques que es troben dins de l’àrea restringida, veïns i vehicles d’emergència.

Garriga va explicar que a les vies de la xarxa secundària de la mateixa zona, que són ramals sense connexió, també hi ha limitació de pas amb vehicles a motor durant tot l’any. Pel que fa als casos de circulació motoritzada organitzada, cal comunicar-ho al parc o els ajuntaments, i pagar una taxa als ajuntaments.

Molts ajuntaments treballen en ordenances que regulin el pas i permetin augmentar la seguretat. A Aigüestortes l’accés motoritzat està restringit als taxis; a Mont-rebei també es tramita igual que altres ajuntaments de muntanya.

Regular l’accés motoritzat per protegir l’entorn natural Els col·lapses al medi natural, tant de turistes com l’accés motoritzat a espais naturals protegits, han obert el debat sobre la necessitat de regular els accessos a aquests enclavaments amb l’objectiu de preservar l’entorn i reduir riscos.

tracking