SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Fotografien per primera vegada un llop a la Ribagorça, al Parc Nacional d'Aigüestortes

Una trampa fotogràfica el capta a la Vall de Boí i els Agents Rurals busquen mostres de l'ADN per analitzar || Per determinar si és un exemplar albirat abans a Osca o es tracta d'un de nou

Una de les imatges captades per la trampa fotogràfica dels Agents Rurals.

Una de les imatges captades per la trampa fotogràfica dels Agents Rurals.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un llop ha aparegut a l’Alta Ribagorça per primera vegada des que aquesta espècie es va considerar extingida al Pirineu català, fa gairebé un segle. Una trampa fotogràfica instal·lada pels Agents Rurals va captar la seua imatge el mes de febrer passat al terme municipal de la Vall de Boí, en terrenys del Parc Nacional d’Aigüestortes. Després de recuperar la càmera dies després, examinar les fotografies i corroborar que es tractava d’un llop, membres d’aquest cos de la Generalitat han estat buscant pèls i excrements de l’animal a la zona per establir el seu perfil genètic.

Els llops van tornar al Pirineu fa almenys dos dècades, amb l’arribada d’individus aïllats procedents dels Alps italians. Fins ara només han arribat mascles solitaris, separats dels seus ramats.

Primer exemplar d’aquesta espècie a la comarca des que es va extingir al Pirineu fa gairebé un segle

No ha arribat cap femella, per la qual cosa no s’ha establert a Catalunya una colònia estable d’aquesta espècie. Actualment es té constància de dos exemplars més, un a la zona de Port del Comte i un altre al Ripollès. Des de l’any 2000 s’han albirat un total de divuit llops diferents a l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Berguedà, així com al Moianès, Osona, el Baix Empordà i altres comarques catalanes, segons dades publicades per la Generalitat (vegeu el quadre de les claus).

Els Agents Rurals estudien dos hipòtesis: podria tractar-se d’un llop d’origen italià albirat anteriorment a la Ribagorça aragonesa, o bé d’un nou exemplar, cosa que pretenen determinar mitjançant proves de l’ADN si troben mostres de pèls o excrements per analitzar, ja que el perfil genètic de l’animal trobat a Osca ja es va establir temps enrere. En cas que es tracti d’un nou individu, les anàlisis permetrien saber si és un llop procedent d’Itàlia, o bé pertany a la varietat ibèrica d’aquesta espècie. Això últim és una cosa inèdita almenys des de la desaparició d’aquesta espècie al Pirineu.

Aquests nous albiraments arriben en un moment en què els llops són objecte de polèmica per la proposta del Govern central d’augmentar la protecció de la varietat ibèrica a Espanya. Aquesta iniciativa ha xocat amb l’oposició de diverses organitzacions agràries i de ramaders de zones de muntanya, que temen atacs als ramats, cosa que ha succeït en els últims anys al Solsonès i en altres zones amb presència del llop. Els col·lectius contraris a aquesta espècie rebutgen també la reintroducció de l’os.

tracking