SEGRE

MUNICIPIS FISCALITAT

Els municipis de l'AP-2 deixaran de cobrar 1,3 milions de l'IBI quan s'aixequi el peatge

L'Albi i Castelldans, que perceben cada any al voltant de 160.000 euros, seran els més perjudicats || Aitona convocarà els ajuntaments afectats per reclamar compensacions a l'Estat

El peatge de l’AP-2 a l’altura de Lleida amb la ciutat al fons.

El peatge de l’AP-2 a l’altura de Lleida amb la ciutat al fons.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els setze municipis del Segrià i les Garrigues pels quals passa l’autopista AP-2 deixaran de cobrar 1,3 milions d’euros en concepte de l’Impost de Béns Immobles quan s’aixequi el peatge. Succeirà el pròxim 1 de setembre. L’anomenada autopista de la Mediterrània, de 215 quilòmetres entre Alfajarín i el Vendrell (poc més de 60 passen per Lleida), revertirà l’Estat al finalitzar la concessió, actualment en mans d’Abertis. I el Govern central ja ha anunciat que no preveu abonar l’IBI (es tracta, en realitat, d’un BICE, imposat sobre béns de característiques especials) als ajuntaments, que ja preparen accions per evitar-ho.

Els més perjudicats són l’Albi i Castelldans, amb 7,526 i 7,431 quilòmetres d’autopista en el seu terme municipal. Són longituds curtes però reporten cada any prop de 160.000 euros a les arques municipals. En el cas de l’Albi, per exemple, equival a més d’un 10% del pressupost municipal: el del 2020 ascendia 1,3 milions i l’IBI, a 159.000 euros. En el cas de Castelldans, el pressupost del 2021 és d’1,45 milions i els ingressos per IBI de l’AP-2, 157.000 euros, prop d’un 11%.

L’autopista té una longitud de 215 quilòmetres entre Alfajarín i el Vendrell i 60 passen per Lleida

Soses, les Borges Blanques i Torres de Segre perceben també més de 100.000 euros anuals per l’impost i la resta varia entre els 25.900 de Montoliu de Lleida i els 76.000 d’Aitona. L’alcaldessa d’aquesta localitat, Rosa Pujol, que fa uns anys va liderar un lobby d’ajuntaments per recaptar l’IBI de l’AP-2, fins llavors bonificat, va anunciar ahir que convocarà els altres alcaldes afectats per iniciar una campanya amb l’objectiu de reclamar a l’Estat una compensació per la minva que els suposarà aixecar el peatge.

“No només als de Lleida”, va remarcar. També preveu traslladar la seua reivindicació al subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín.

La concessionària paga a més l’IBI de les àrees de servei d’Alfés i de les Borges Blanques, la qual cosa representa 36.000 euros més..

El final de la concessió i la liberalització del peatge de l’AP-2 i l’AP-7, que coincideixen en la data, suposarà la gratuïtat de 474 quilòmetres d’autopista i més de 13 milions de vehicles que deixen de pagar 500 milions d’euros cada any pel seu ús, segons va exposar en el seu dia l’actual ministeri de Transports. En el tram aragonès, implicarà per primera vegada una via ràpida i gratuïta entre Fraga i Alfajarín, on l’autovia A-2 no està desdoblada.

tracking