SEGRE

COMUNICACIONS INTERNET

La fibra òptica de la Diputació i la Generalitat arribarà a 82 municipis de Lleida en dos anys

Segons l'acord per a la primera etapa del desplegament, a què se n'haurà d'afegir una altra en propers mesos

Un dels pals amb fibra òptica a Vallcalent.

Un dels pals amb fibra òptica a Vallcalent.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La xarxa pública de fibra òptica que impulsen de forma conjunta la Diputació i la Generalitat haurà d’arribar a vuitanta-dos municipis de Lleida entre aquest any i el 2022. Així es desprèn del conveni entre les dos administracions per posar en marxa la primera etapa del desplegament, un acord que estableix quins trams corresponen a cadascuna. Està previst que segueixin el traçat de carreteres del Govern i de la corporació provincial en les quals estendre cables no presenta greus dificultats tècniques. L’aprovació de la segona etapa s’espera en els pròxims mesos, per intentar accelerar els treballs després d’una aturada d’un any.

Fins al moment, la Generalitat ha desplegat la fibra a totes les capitals de comarca de Lleida tret del Pont de Suert. A partir d’aquí, la xarxa s’ha de ramificar seguint les carreteres del Govern i la Diputació. La llista de municipis de la primera etapa inclou nombrosos municipis que actualment no compten amb aquest accés de banda ampla a internet. Tanmateix, també inclou altres localitats on operadores privades presten també aquest servei. Això s’atribueix a necessitats del desplegament i a la voluntat d’afavorir la competència entre operadores de comunicacions, que podran pagar per fer ús de la xarxa pública sense necessitat d’estendre el seu propi cablatge.

El desplegament de la fibra requereix coordinació entre les dos administracions. Per exemple, fer arribar el cable a Alins requereix que la Diputació estengui el cable en trams de les seues carreteres i la Generalitat ho faci a les seues (vegeu el mapa).

El mateix passa en gran part d’aquesta xarxa de telecomunicacions. El ple provincial va aprovar el conveni amb el Govern per desencallar les obres el mes de març passat, després de reelaborar el projecte de manera que eviti, almenys en les primeres etapes, discrepàncies sobre si és possible estendre el cable seguint les carreteres, un fet que havia suposat un fre fins ara.

Aquest primer pas del desplegament suposarà una inversió de 70 milions. L’objectiu és fer arribar la fibra a tots els municipis lleidatans el 2023.

tracking